Парламентська хроніка

Ранкове засідання 13 липня

Народні депутати розпочинали роботу із вільним доступом до трибуни, і Голова Верховної Ради Андрій Парубій традиційно оголосив запис на виступи народних депутатів. Про інформаційну безпеку країни, яка опинилася під загрозою, говорив Олександр Кодола. Йшлося, зокрема, про Чернігівщину та Кіровоградщину, на території яких, за словами парламентарія, майже немає доступу до телепрограм вітчизняного виробництва, натомість масово транслюють інформаційний продукт країни-окупанта.

Антон Кіссе привернув увагу колег до проблеми відновлення траси Одеса—Рені. Він повідомив, що місцеві мешканці змушені були вийти під стіни Кабміну із протестом з приводу того, що кошти на ремонт цієї магістралі поки що йдуть лише з місцевих бюджетів.

Разом із Олегом Ляшком для виступу з трибуни вийшли й представники фракції Радикальної партії. Парламентарій укотре повідомив про те, які вимоги ставить його політична сила перед керівництвом законодавчого органу, але передусім — перед Президентом та Прем’єр-міністром. Після його виступу народні депутати зайняли свої вже звичні місця на підлозі біля трибуни, заблокувавши колегам вхід до неї, тож всі наступні виступи лунали з місця.

Мабуть, найбільший резонанс у залі спричинив виступ представника Опозиційного блоку Олександра Вілкула. Стосувався він хресної ходи представників УПЦ Московського патріархату, які, вийшовши із Святогір’я та Почаєва, мають намір зустрітися в Києві наприкінці липня. Народний депутат назвав цю подію боротьбою за віру, яка нібито є єдиною зброєю її учасників. А після палких слів про мир, який несуть учасники ходи, О. Вілкул зауважив: «Православ’я зможе себе захистити». Його виступ супроводжував несхвальний гул у залі, а потім парламентарії неодноразово поверталися до цієї теми, наголошуючи, що такі акценти розколюють суспільство та дестабілізують і без того хитку внутрішньополітичну ситуацію в країні.

У виступах порушувалося й таке важливе питання, як проведення довиборів по семи округах. Зокрема, представник «Батьківщини» Іван Крулько говорив про підкупи виборців, тиск на очільників окружних виборчих комісій тощо. Народний депутат Мустафа Найєм (Блок Петра Порошенка) торкнувся питання скасування депутатської недоторканності. Мовляв, це обіцяють зробити всі, хто йде до влади, починаючи із 2005 року, однак відповідний законопроект навіть на потрапляє на розгляд сесійної зали.

Далі в порядку денному стояли проекти постанов про схвалення рекомендацій двох парламентських слухань. Одні з них стосувалися шляхів розвитку фізичної культури та спорту в Україні в умовах децентралізації влади. Інші — туристичної індустрії, як інструменту економічного розвитку та інвестиційної привабливості України. Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що нерезультативне голосування з цього приводу призведе до того, що ці слухання доведеться проводити знову. А проте у вже проведених суспільних обговореннях взяли участь майже півтори тисячі учасників. Це були представники громадських організацій, місцевого самоврядування, люди зі сфери спорту та туризму. «Наші рішення будуть дуже відповідальними», — сказав очільник законодавчого органу. Щоб не провалити ці питання, він провів імпровізовану нараду з представниками фракцій. У результаті такого обговорення вирішили перед тим, як розпочати розгляд питань порядку денного, провести рейтингове голосування, щоб побачити, чи є необхідна кількість народних депутатів у залі. Підсумки голосування керівник парламенту запропонував опублікувати в «Голосі України», «щоб усі бачили, хто приходить на сесію». В залі пропозицію підтримали. Тест показав, що 191 народний депутат проголосував «за», 25 — утрималися. Однак у голосуванні не взяли участі представники Радикальної партії та Опозиційного блоку, які пообіцяли згадані постанови підтримати. Тож парламентарії перейшли до заслуховування інформації від керівника Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту Артура Палатного.

Спочатку говорили про розвиток туристичної індустрії. Проект рекомендацій за результатами слухань містить конкретні пропозиції, повідомив парламентарій. Насамперед йдеться про розробку та схвалення стратегії розвитку туристичної галузі та прийняття державної цільової програми розвитку туризму та курортів, яка відсутня вже понад шість років. Кабінету Міністрів пропонується вжити заходів, щоб створити режим сприяння для залучення інвестицій і розбудови туристичної індустрії. Пропонується також розглянути можливість встановлення пільгової ставки податку на додану вартість для готелів та інших засобів розміщення, пришвидшити підписання угоди з Європейським Союзом про спільний авіаційний простір. Конкретні рекомендації розписані й для кожного профільного міністерства.

Під час обговорення лунали пропозиції підтримати постанову. Однак представник Опозиційного блоку Олександр Долженков висловив свою позицію, яка передбачає голосування не за рекомендації слухань, а за конкретні проекти законів, які допоможуть вирішити ті чи інші питання галузі. У відповідь на це Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що знецінювати парламентські слухання не варто. Адже вони дають можливість представникам усіх регіонів висловлювати свою позицію і впливати на те, що відбувається в стінах парламенту.

Із першого разу проголосувати за постанову парламентаріям не вдалося, тільки повернувшись до цього питання, вони дали 235 голосів за ухвалення рекомендацій парламентських слухань в цілому.

Після цього законотворці перейшли до голосування за постанову про рекомендації парламентських слухань на тему «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в умовах децентралізації влади». Під час його обговорення представник «Народного Фронту» Леонід Ємець нагадав, що на погоджувальній раді в понеділок лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко обіцяв, що його колеги по партії складуть усі свої 43 мандати. Мовляв, «всі чекають із нетерпінням, коли це станеться». У відповідь на це Олександр Долженков зауважив: «Побачимо, як ви будете голосувати без Опозиційного блоку».

Прохання Голови Верховної Ради не робити спортсменів заручниками зведення стосунків не допомогло. Хоча б скільки народні обранці голосували за постанову, більше 203 голосів набрати не вдавалося. При цьому О. Долженков наголосив, що його політична сила не долучається до голосування не тому, що зводить із кимось рахунки, а тому, що вважає такий підхід безсистемним і пропонує виносити на розгляд конкретні законопроекти.

Деякі народні обранці зверталися до Голови Верховної Ради з пропозицією не впрошувати колег із Опозиційного блоку. У відповідь на це Андрій Парубій наголосив, що не несе відповідальності за те, що фракції не можуть зібрати своїх депутатів у залі. Кожен, мовляв, має нести персональну відповідальність, «думайте, кого брати в списки і порушуйте ці питання в себе на зборах фракції».

Не знайшлося підтримки в залі і для перейменування полтавського села Падалки на Біологічне, хоч таке рішення схвалила територіальна громада. Далі в порядку денному йшли дві постанови про стипендії Верховної Ради для найталановитіших молодих вчених і постанова про проведення парламентських слухань про державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Гідності та членів їхніх родин. «Ці питання є великої ваги і великої важливості, — зауважив А. Парубій. — Буде неправильно, якщо їх відхилимо, а ми до того йдемо великими кроками».

Такий стан справ засвідчило й рейтингове голосування. Відтак Голова Верховної Ради оголосив ранкове засідання закритим і побажав парламентаріям плідної роботи в комітетах.

Із днем народження вітали народних депутатів Андрія Гальченка, Петра Сабашука, Юрія Солов’я, Петра Юрчишина та Антона Яценка.

 

 

Олександр Горбунов, Анатолій Матвієнко.

 

 

Володимир Литвин, Марія Матіос.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.