КУЛЬТУРА

 

Пам'ять про великого уродженця Великих Лучок вшановували односельці, родичі й колеги по перу.

Джерело фото -- 
сайт Закарпатської ОДА.

 

Знаному закарпатському письменникові Юрію Керекешу мало б виповнитися 95 років. З цієї нагоди в рідному селі митця -- Великі Лучки на Мукачівщині -- відбувся вечір пам'яті. На захід прийшли донька літератора Ольга НОВИКОВА, головний спеціаліст облуправління культури Оксана ДУРУНДА, голова обласного письменницького осередку Василь ГУСТІ, літератори Надія ПАНЧУКСергій ФЕДАКА, Олександр ГАВРОШ, Олександра ІГНАТОВИЧ, а також представники місцевої влади та інтелігенції, повідомили "Голосу України" в управлінні культури ОДА.

 

У будинку культури бібліотекарі створили затишну атмосферу сільської хати, яку, крім народних атрибутів, прикрасили і письменницькі -- рукописи, друкарська машинка, а ще -- родинні світлини. Поряд експонували найвідоміші твори з об'ємного і різноманітного доробку поета, прозаїка, драматурга, критика, перекладача Керекеша. Серед інших -- роман "Блукання в порожнечі" та збірка художньо-документальних оповідей про рідне село "Зустрічі без прощань", яка, за словами земляків, стала для них настільною книгою.

 

Відзначалося, що Юрій Керекеш прожив непросте, та дивовижно насичене життя -- еміграція до Америки, здобуття медичної освіти в Будапешті та філологічної в Ужгороді, робота в газеті "Закарпатська правда", акторська праця в облмуздрамтеатрі (де митець знайшов свою обраницю, з якою прожив 61 рік), виключення з лав КПРС як "наклепника на радянську дійсність", вчителювання у закарпатських глибинках, участь у "Пласті" та "Просвіті"...

 

Надзвичайно цікаві сторінки з родинного життєпису відкрила для присутніх донька письменника Ольга Новикова, котра, схоже, успадкувала літературний хист батька. Пізнавальну та художньо цінну розповідь, таку собі "душевну біографію" батька, буде надруковано в книзі спогадів про Юрія Керекеша, яку актив крайової організації НСПУ планує підготувати і видати наприкінці року. Принагідно голова письменницького осередку Василь Густі звернувся до односельців митця з пропозицією поділитися власними споминами та світлинами, які теж можуть увійти до майбутньої книги. Він передав бібліотекарям добірку нових видань творів сучасних закарпатських письменників, значній частині з яких, до слова, Юрій Керекеш свого часу допоміг утвердитися в літературі, позаяк умів виявляти і скеровувати таланти.

 

Враженнями про Юрія Керекеша як багатогранну творчу особистість і водночас скромну, доброзичливу, шляхетну людину поділились письменниця Надія Панчук, літературознавець Олександра Ігнатович, літератор і публіцист Сергій Федака. Останній зауважив, що нинішня зустріч, яка виявилась справді цікавою, є репетицією відзначення сторіччя від дня народження Юрія Керекеша, а до майбутнього ювілею постать письменника належить увічнити не тільки літературними виданнями, а й пам'ятником.

 

Із відповідною ініціативою звернулась і донька Юрія Керекеша, котра готова передати в музейне зберігання письмовий стіл, канцелярське приладдя і частину бібліотеки батька.

 

Сільський голова Великих Лучок Ярослав ЧОП повідомив, що нещодавно порушив питання створення музейної кімнати, присвяченої видатним уродженцям села, на базі однієї з місцевих загальноосвітніх шкіл та висловив упевненість, що згадані експонати стануть окрасою збірки, з якою зможуть знайомитись і учні (а їх у школі понад 1300), і мешканці та гості села. І вже найближчим часом на фасаді будинку, в якому жив Юрій Керекеш, установлять меморіальну дошку.

 

Учасники вечора пам'яті висловили думку, що таку презентацію життєвого і творчого шляху земляка доречно повторити для учнівської молоді -- вже з початком навчального року.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України