Документи на право власності на церковну споруду передано релігійній громаді села Борисівка Іллінецького району на Вінниччині. Збудований 265 років тому без єдиного гвіздка Свято-Миколаївський храм є найдавнішою у краї пам'яткою архітектури дерев'яного зодчества (на знімку).

 

-- У радянські часи в церкві облаштували зерносховище. Незважаючи на це, місцева громада зберегла не лише старовинні ікони, а й п'ятиярусний іконостас ручної роботи, -- стверджує настоятель храму протоієрей Андрій БЕРЕГЕЛЯ.

 

Почесну місію передачі документів виконали голова Вінницької облради Анатолій ОЛІЙНИК та керівник облдержадміністрації Валерій КОРОВІЙ.

 

-- Актом повернення храму його законному власнику підводиться риска під тривалим періодом нашого суспільного буття, -- зазначив у виступі перед вірянами Анатолій Олійник. -- Коли торжествує справедливість, радість переповнює серце. На наше покоління випала місія збирати розкидане каміння, ми її виконуємо, тим само даємо людям надію і віру у краще майбутнє.

 

Упродовж 2015-го і нинішнього року на Вінниччині у власність релігійних громад повернуто 80 церковних споруд. За попередні роки незалежності законними власниками раніше націоналізованих храмів стали тільки п'ятдесят релігійних громад.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано автором.

 

Вінницька область.

 

Голос України