Під час сесії Житомирської міської ради депутати прийняли рішення голосувати без обговорень питань порядку денного. Таку пропозицію вніс голова фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Юрій Мойсеєв. Після того, як більшість депутатів підтримала це рішення, члени фракцій ВО «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка на знак протесту залишили сесійну залу.

Цього дня в Житомирі відбувалися одночасно дві сесії: міської та обласної рад, тож протестувальники перейшли до іншого адмінбудинку і висловили свою позицію. Голова фракції ВО «Батьківщина» у міській раді Любов Цимбалюк повідомила депутатам обласної ради: «Тепер депутати не мають права на запитання. Саме тому ми встали і вийшли із зали».

Ініціатори зміни регламенту своє рішення пояснюють дуже просто: частина депутатів ігнорує засідання постійних комісій, на яких конкретно обговорюються питання порядку денного. Міський голова Сергій Сухомлин впевнений, що депутати навмисне влаштовують шоу перед камерами журналістів: «У Житомирській міській раді ми не працюємо, а сесію перетворюємо на шоу. Ми не можемо працювати в комісіях, не вміємо переконувати одне одного... Після сесії я готовий зібрати усі фракції, провести відверту розмову. Ніхто нікому не забороняє голосувати, але перетворювати сесію на балаган я теж не дозволю».

За словами Любові Цимбалюк, законність рішення сесії розглядатиме прокуратура. Для цього буде направлено звернення. Якщо ж депутати ВО «Батьківщина» не зможуть працювати у сесійній залі, то працюватимуть в округах.

Регламентний конфлікт тривав того дня і в обласній раді. Фракція ВО «Свобода» разом з двома іншими зробили заяву в зв’язку з прийнятим рішенням про внесення змін до регламенту роботи обласної ради VІІ скликання. Йшлося про голосування особистим підписом депутата з кожного питання порядку денного на окремих аркушах. За версією свободівців, яку озвучив їх очільник Сидір Кізін, це означає, що депутатам можуть роздавати підписні листи, і вони голосуватимуть навіть не в приміщенні сесійної зали. 

Комісія з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності, яку очолює свободівець, висловилась одностайно проти такого рішення. «Це узурпація влади, це порушення принципів гласності й публічності. Фракція ВО «Свобода» разом із Радикальною партією Олега Ляшка та об’єднанням «Самопоміч» висловились проти цього і, якщо депутати не змінять своє рішення, ми будемо звертатись до суду, щоб його скасувати», — заявив очільник фракції ВО «Свобода».

Голова облради Анжеліка Лабунська з цього приводу сказала: «Депутатський корпус не може собі дозволити, щоб невідомо хто зривав сесії обласної ради. Зміни до регламенту — це вимушений крок. Цей спосіб використовуватиметься лише у виняткових випадках. Але ті, хто в подальшому намагатиметься заважати роботі депутатського корпусу, повинні розуміти, що мета, яку вони перед собою ставлять — прийняття рішень під тиском — не буде досягнута. У таких випадках ми перейдемо до персонального голосування», — сказала А. Лабунська. Вона наголосила, що на сесіях розглядають багато важливих питань, необхідних для забезпечення життєдіяльності області, і неприпустимо, щоб проплачені люди блокували трибуну, намагаючись зірвати роботу сесії.

Житомир.