Це визнав міністр екології та природних ресурсів Остап СЕМЕРАК, заявивши в ефірі телеканалу "112": "...місцеві чиновники, на жаль, не зверталися в Мінекології, більше того, у мене є обґрунтовані підозри, що вони покривали ту ситуацію і те, як вона розвивалася на річці Остер".

 

Як уже писав "Голос України", притока Десни Остер, недалеко від Києва, кілька тижнів тому різко засмердів, було зафіксовано масову загибель риби. Чиновники з екологічних служб Чернігівщини, проте, запевнили, що з річкою усе гаразд, просто у воді впав рівень кисню. На прес-конференції в Чернігівській ОДА це, зокрема, стверджував головний державний інспектор з охорони навколишнього середовища, начальник екологічної інспекції області Леонід Бурковський. Він переконував, що причиною отруєння річки стали... дощі. Але, чому в чистій річці подохла риба, головний еколог пояснити не зміг.

 

Проте міністр іншої думки: "Ми взяли в більш ніж 20 точках проби ґрунтів. Попередні результати показали -- в забрудненнях містяться фосфати. Це означає, що ми можемо робити припущення, де саме відбулося забруднення".

 

Наразі на купання та вилов риби з річки накладено заборону. Ті, хто буває біля водойми, скаржаться на головний біль та нудоту.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України