Схоже, давня традиція «прогулювати» сесії знайшла прихильників і в органах місцевих рад нового скликання на Херсонщині. Тільки в обласній раді експерти регіональної організації Комітету виборців України виявили п’ятьох депутатів (як від провладних, так і від опозиційних партій), котрі примудрилися пропустити половину і більше пленарних засідань. Це при тому, що така кількість пропусків протягом року дає виборцям право поставити питання про відкликання виборцями недисциплінованого власника мандата. Аби покласти край ледарюванню депутатів, експерти ХОО КВУ рекомендують радам внести до регламенту зміни, за якими прогульників з числа голів постійних комісій треба знімати з виборних посад. А з депутатами, котрі є членами цих комісій, розбиратися на рівні партійних осередків.

Ще одним недоліком, який відчутно заважає злагодженій роботі місцевих рад, експерти Комітету виборців України називають відсутність ефективних коаліцій. У районних та міських радах вони досі є ситуативними, за принципом «проти кого дружимо», і формуються з членів партій із цілком різними політичними програмами. Таким чином опозиціонери «братаються» із провладними політсилами, щоб реалізувати якусь вигідну оборудку чи успішно проштовхнути дріб’язкову інтригу.

Тривале інтриганство на порожньому місці призвело до того, що в кількох органах самоврядування досі не створили працездатної команди. У Херсонській міськраді, приміром, з другої спроби обрали секретаря, але досі не затвердили жодного заступника міського голови Володимира Миколаєнка. У Каховці секретаря та першого заступника після кількамісячних дебатів та обопільних звинувачень таки обрали, але й по всьому. Через протистояння депутатської більшості та міського голови лихоманить раду й у Скадовську — її секретар та голова вже відкрито обмінюються ущипливими репліками на сесіях та своїх сторінках в соціальних мережах. Городяни ж хочуть бачити від своїх обранців реального виконання передвиборних обіцянок, а не з’ясування, в якому саме службовому кабінеті сидить крутіший дядько.

Херсон.