У Херсоні за сприяння Конфедерації відновлюваної енергетики Литви збиратимуть сонячні панелі. Виробництво планують розташувати на базі недіючої поліграфічної фабрики і вже готують технічну документацію для реконструкції цехів. А власне випуск продукції нове спільне підприємство розпочне вже наступного року.


На неї однозначно буде попит: адже після подорожчання газу й електроенергії власники сотень невеличких пансіонатів на чорноморському та азовському узбережжі Херсонщини спішно закуповують геліобатареї для своїх оздоровниць. Найчастіше вони купують прилади китайського виробництва. Та якщо місцеві аналоги виявляться дешевші й надійніші, ринок збуту їм забезпечено на довгі роки. До того ж тільки збиранням техніки в Херсоні обмежуватися не збираються.


— Ідеться не тільки про збирання панелей, а й про облаштування нової електростанції з таких модулів. Її розмістять на околиці міста, біля аеропорту. Майданчик під об’єкт площею вісімдесят гектарів буде нашим внеском у майбутнє спільне підприємство, — зазначив міський голова Херсона Володимир Миколаєнко.


Варто додати, що у стадії підготовки створення двох СП за участю литовського капіталу. 


Друге буде спільне підприємство з обслуговування багатоповерхового житлового фонду на відокремленому мікрорайоні «Корабел», що розташовується на Великому Потьомкінському острові в тому-таки обласному центрі.

Мета проекту — впровадження енергоощадних технологій для зменшення витрат на благоустрій та утримання житла, що згодом дасть чималий прибуток.


Херсон.