Усупереч досягнутим домовленостям між командуванням ВМС України і командуванням ЧФ РФ, не припинені провокаційні дії стосовно дислокованих у Криму військових формувань України. Нарощуються психологічний шантаж, погрози, спонукання до незаконних дій.

10 березня спеціальними підрозділами збройних сил Росії штурмом було захоплено українську військову частину в місті Бахчисарай. Нападниками допущено застосування автоматичної зброї в бік беззбройного особового складу частини.

12 березня під загрозою застосування зброї українські військовослужбовці примушувалися до прийняття присяги народу Криму і переходу в неіснуючі збройні сили Криму.

За потурання командування і військових підрозділів Росії здійснюється пограбування майна частини представниками незаконних збройних формувань.

Подібні провокаційні дії мають місце і по відношенню до багатьох інших військових формувань України в Криму, у тому числі тих, які охороняються штатними охоронними підрозділами зі зброєю.

Розвиток подій за таким сценарієм вважаю неприйнятним.

Відповідально заявляю: ВМС України, як і раніше, неухильно дотримуються досягнутих домовленостей.

Командування українського флоту контролює обстановку в частинах і підрозділах.

Я і мої підлеглі усіма можливими способами намагаються не допустити переростання провокацій у збройне протистояння. Найвищими цінностями для нас є життя і здоров’я людей — цивільних і військових, України і Росії, а також мир і спокій на кримській землі.

Наполегливо закликаю російських колег, керівників органів влади, правоохоронні структури і населення проявити витримку, мудрість і здоровий глузд, утриматися від дій, які можуть призвести до непоправних жертв.

Досі нам разом вдавалося утримувати ситуацію під контролем. Перейти межу зараз, допустити кровопролиття — рівноцінно злочину перед нашими народами.

Упевнений, що шлях діалогу і переговорів на різних рівнях, рішуча відмова від провокаційних дій є єдино вірним у ситуації, що склалася.

Командувач ВМС ЗС України, контр-адмірал С. А. ГАЙДУК.