ЕСКО — механізм, що дає змогу споживачеві значно скоротити витрати на енергоресурси та модернізувати енергообладнання без значних інвестицій зі свого боку. Фінансування бере на себе енергосервісна компанія, що укладає зі споживачем контракт. Модернізація виконується за проектом. А кошти енергосервісна компанія повертає згодом, упродовж довгострокового контракту, за рахунок економії на платі енергоресурсів унаслідок реалізації заходів.

 

 

У нашій державі активно ведуться роботи із запровадження механізму енергосервісу, що дасть можливість залучити приватні інвестиції в термомодернізацію бюджетних установ, яких сьогодні в Україні понад 100 тисяч. Для цього вдосконалюється законодавча база, проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед розпорядників бюджетних коштів, налагоджується тісна співпраця з місцевою владою.


У результаті — оголошено тендери на закупівлю енергосервісу на 19 об’єктах у Києві, одному об’єкті у Вінниці та двох об’єктах в Одеській області. Це означає, що потенційно на 22 об’єктах соціальної сфери впроваджуватимуть енергоефективні заходи за кошти приватних інвесторів, не витрачаючи додатково жодної бюджетної копійки. Вкладені інвестиції енергосервісна компанія повертатиме за рахунок зменшення бюджетною установою витрат на оплату за енергетичні ресурси. Після робіт бюджетні установи менше споживатимуть енергоресурсів і відповідно менше платитимуть за комунальні послуги.


Перший в Україні регіон, де стартував процес реалізації 


ЕСКО-механізму, — Одеська область. Так, у Савранському районі в липні цього року оголошено тендер одразу для двох об’єктів: загальноосвітньої школи та навчально-виховного комплексу. За словами представників місцевих органів влади, цьому передувала кропітка робота з підготовки тендерної документації і визначення базового рівня споживання пально-енергетичних ресурсів у цих закладах.


Таким позитивним зрушенням у цій сфері сприяли і широка роз’яснювальна робота, проведена Держенергоефективності за технічної підтримки міжнародних проектів USAІD «Муніципальна енергетична реформа в Україні», GІZ «Енергоефективність у громадах» та «Створення енергетичних агентств», а також консультаційна допомога комунального підприємства «КиївЕСКО» — досвідченого практика впровадження ЕСКО. Її початком став ІІ Форум енергоефективного партнерства, що відбувся у травні цього року та об’єднав на одній платформі потенційних учасників ринку ЕСКО з усіх регіонів України.


Ключовою подією Форуму стало підписання меморандумів про партнерство між Агентством та місцевими органами влади щодо запровадження енергосервісу задля підвищення енергоефективності будівель бюджетних установ. Намір впроваджувати ЕСКО-механізм на місцях своїми підписами підтвердили голови 17 облдержадміністрацій та міські голови 18 міст та обласних центрів.


У рамках меморандумів 14 облдержадміністрацій та 7 міст — обласних центрів уже зробили перший крок до впровадження ЕСКО-механізму: узагальнили та опублікували на своїх офіційних сайтах дані щодо енергоспоживання будівель бюджетних установ, створивши базу потенційних об’єктів енергосервісу. З одного боку, це свідчення відкритості місцевої влади та готовності до залучення інвесторів, з другого — значно полегшить енергосервісній компанії пошук об’єктів та аналіз необхідних капіталовкладень. Узагальнивши інформацію з регіонів країни, Держенергоефективності, у свою чергу, сформувало національну інформаційну базу потенційних об’єктів ЕСКО, а також перелік підприємств—виконавців послуг. Обидві бази даних постійно оновлюються на офіційному сайті відомства.


Агентство продовжує широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію щодо впровадження ЕСКО-механізму, організовуючи практичні семінари в регіонах та містах—підписантах меморандумів. Навчальні заходи відбуваються як на обласному, так і міському рівнях. Агентством уже проведено сім навчальних семінарів у Вінницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Волинській, Сумській, Одеській та Чернівецькій областях. На заходах майже 1500 потенційних учасників енергосервісу отримали комплексну інформацію щодо ЕСКО-механізмів та процедури укладання енергосервісних договорів, ознайомилися з чинною законодавчою базою, обговорили можливі перешкоди на шляху впровадження.

 

ДОВІДКОВО

 

Держенергоефективності підписало меморандуми про партнерство у сфері енергоефективності бюджетних установ з керівництвом Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернівецької обласних державних адміністрацій та з міськрадами Вінниці, Житомира, Запоріжжя, Івано-Франківська,  Кропивницького, Краматорська, Луцька, Одеси, Рівного, Сєверодонецька, Сум, Тернополя, Ужгорода, Херсона, Хмельницького, Чернівців та Чернігова.

 

Тим часом


1 серпня нинішнього року набрав чинності Закон України «Про публічні закупівлі», яким скасовується Закон України «Про здійснення державних закупівель», що у свою чергу унеможливлює проведення закупівель енергосервісу.


Відтак Держенергоефективності продовжує проведення роз’яснювальних семінарів щодо особливостей впровадження ЕСКО-механізму після прийняття відповідних змін до законодавства.


До речі, за активної участі агентства вже розроблено законопроект про внесення змін до закону №327-VІІІ, який містить як технічні правки у зв’язку зі зміною базового законодавства у сфері закупівель, так і вдосконалення положень відповідно до пропозицій потенційних учасників енергосервісу, в тому числі місцевих органів виконавчої влади. Законопроект зареєстровано у Верховній Раді України у квітні цього року за №4549 та схвалено профільним комітетом. Нині проект закону готується до розгляду в першому читанні.


Матеріал та фотоінфографіку надано Управлінням комунікації та зв’язків із громадськістю Держенергоефективності.