Кожна будівля Тернополя отримає сертифікат енергоефективності. У ньому зазначать усі витрати на енергоспоживання та кількість спожитої однією людиною енергії на кубічний метр площі, а вони в кілька разів перевищують стандарти Європи. Це стимулюватиме власників будівель до ощадливості у використанні енергоресурсів та термомодернізації. Останнім часом міська влада активно діє у цьому напрямі, однак роботи, кажуть, непочатий край, адже наші будинки порівняно з європейськими дуже енерговитратні.


У місті провели енергоаудит майже сотні шкіл, дитсадків та інших навчальних закладів. Кожне із приміщень має свої технічні характеристики, на основі яких складено проекти і кошториси термомодернізації. Загалом на роботи потрібно 22 мільйони євро. Міська влада сподівається отримати довгостроковий кредит в Європейському інвестиційному банку на дуже вигідних умовах — під один відсоток річних. Банк виділив під ці проекти в Україні 400 мільйонів євро. Шанси отримати потрібні кошти високі: тернопільські проекти ретельно прораховано.


Крім того, Тернопіль уже працює в напрямі підвищення енергоефективності з іншими міжнародними банками і фондами, а також долучився до угоди мерів міст Європи, що передбачає до 2020 року скоротити на 20 відсотків викиди вуглецю, споживання енергоносіїв та збільшення використання альтернативних джерел енергії. Реалізація нового проекту полягає в заміні теплообладнання та доукомплектації діючого, теплоізоляції приміщень, що дасть змогу на 40—60 відсотків зменшити енергоспоживання, поліпшити умови для комфортного перебування учнів і вчителів у приміщенні в холодну пору року.


Тернопільська область.