Квіти вражають нас барвистим розмаїттям, піднімають настрій, надихають. Якщо ми бажаємо зробити людині приємне, то даруємо їй квіти. А уявіть, коли таке свято дарують цілому місту...

 

 

Так, Олександрія Кіровоградської області на три літні дні перетворилася на своєрідну квіткову Мекку. Тут відбувся перший український фестиваль гладіолусів «Скіфська веселка». Квітникарі-аматори з’їхалися з різних куточків України і представили понад 250 зразків гладіолусів вітчизняної та зарубіжної селекції.


Ідейним натхненником свята був відомий український квітникар, вчений-агроном із селища Олександрійське Ігор Гречаний. Йому допомагали співзасновники громадської організації «Гладіолуси без кордонів» Юрій Дубовенко та Ольга Дивляш. До них долучилися Людмила Горобець, Оксана Карнаух, Антоніна Смутко та інші.


Ідея знайшла підтримку міської влади і стала визначною подією. Це, мабуть, один із позитивних прикладів, коли міськрада йде назустріч громаді. Адже для експозиції гладіолусів надали розкішну будівлю в центрі. Міський відділ культури всіляко сприяв і допомагав проведенню заходу. Особливо слід відзначити завідувача Палацу урочистих подій Тетяну Шуткіну, яка зі своїми колегами влаштувала казкові умови для проведення свята.


Урочистість відкрив міський голова Степан Цапюк. Щоб зробити захід традиційним та більш масштабним, він доручив управлінню культури розробити положення про проведення виставки гладіолусів в Олександрії. Передбачається заохочення до участі квітникарів України і зарубіжжя, які виявлять бажання показати різні сорти і поділитися досвідом вирощування.


Не менш уважно слухали Ігоря Гречаного, який наголосив, що проведення гладіолусового фестивалю в країні, де триває війна, є знаковою подією. Адже народ, який любить і шанує квіти й традиції, є незламним і непереможним! Про роль громадської організації «Гладіолуси без кордонів» у житті квітникарів, напрями її діяльності та плани на майбутнє розповів Юрій Дубовенко.


Дуже зворушливими і цікавими були виступи місцевих колективів. Так, хореографічний колектив «Білопільський» виконав легкий танок фей та маленьких ельфів і перетворив зустріч із квітами на феєрію. Розглядати експозицію можна було під чарівні звуки саксофона.


У рамках фестивалю відбулися майстер-класи флористів та науково-практична конференція. Квітникарі-аматори отримали консультації, уклали угоди.


Як і кожна виставка, «Скіфська веселка» презентувала нові сорти. Серед них «Революція Гідності», «Козацький Дух», «Калинові Дзвони»... Деяким відвідувачі допомогли вигадати назви. Так з’явилися «Олександрійські Ельфи», «Олекса Довбуш», «Елегія»...


Організатори сподіваються, що проведення гладіолусового фестивалю стане доброю традицією і наступного року свої надбання продемонструють ще більше селекціонерів!


Владислава ПАТОКА, кандидат біологічних наук, селекціонер, депутат Бородянської районної ради.


Київська область.


Фото автора.