Правила отримання соціальних виплат для внутрішніх переселенців продовжують зазнавати змін. Пов’язані вони з постановою уряду №167, відповідно до якої призначення та продовження виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування внутрішньо переміщеним особам з першого липня 2016 здійснюється через мережу установ ПАТ «Державний ощадний банк України».


Тим особам, які не встигли до першого липня відкрити рахунок в АТ «Ощадбанк», нарахування призначених виплат, в тому числі пенсій, призупиняються.


Отже, особи, які не встигли відкрити рахунки, мають звернутись до найближчого відділення АТ «Ощадбанк», а пенсіонери — додатково до відповідного управління Пенсійного фонду України із заявами про зміну способу виплати.


Нові пенсійні посвідчення


З першого серпня 2016 року здійснюється виготовлення платіжних карт Ощадбанку, які одночасно будуть пенсійними посвідченнями. Якщо особа отримає таку картку, то пенсійне посвідчення загальновстановленого зразка їй не видаватиметься.


Для переходу на обслуговування в АТ «Ощадбанк» внутрішньо переміщеній особі необхідно подати такі документи:


- паспорт;


- довідку про присвоєння ідентифікаційного номера;


- довідку про взяття на облік особи, яка переміщується;


- пенсійне посвідчення/довідку про отримання пенсії.


Для виготовлення пенсійного посвідчення необхідно звернутися до управлінь Пенсійного фонду України, заповнити 


заяву встановленого зразка особисто або через законного представника та надати:


- паспорт;


- реєстраційний номер облікової картки платника податків;


- довідку внутрішньо-переміщеної особи;


- надруковане кольорове фото власника електронного пенсійного посвідчення розміром 30 мм х 40 мм, (обличчя повинно становити 70—80% фотокартки).


Отримати готове посвідчення пенсіонер зможе приблизно через 30 днів з моменту звернення до відділення АТ «Ощадбанк».


Строк дії карток, які одночасно є пенсійним посвідченням, встановлюється до трьох років за умови проходження фізичної ідентифікації клієнта в установах Публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» перші два рази кожні шість місяців, у подальшому — кожні 12 місяців. Після завершення строку дії картки вона перевипускається за рахунок АТ «Ощадбанк».


За відсутності проходження фізичної ідентифікації одержувачів пенсій АТ «Ощадбанк» зупиняє видаткові операції за поточним рахунком до моменту звернення клієнта.


Відкриття рахунків та обслуговування діючих рахунків, відкритих для внутрішньо переміщених осіб для отримання адресної грошової допомоги та пенсії, здійснюватиметься за окремим Тарифним пакетом «Східний».