Наявність збудника африканської чуми свиней (АЧС) зафіксували в чотирьох населених пунктах Любешівського та Ратнівського районів Волині. Зокрема, в окремих власників домашніх господарств селища міського типу Любешів, села Воля Любешівська, хутора Дякова Залізницької сільської ради Любешівського району, а також села Кортеліси Ратнівського району виявили свиней, що мали захворювання, симптоми якого властиві африканській чумі.

 

Після загибелі тварин працівники ветеринарної медицини відібрали патологічний матеріал та направили його до "Випробувального центру державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи", що в місті Києві. Результати досліджень показали: свині були уражені АЧС.

 

Під час екстреної наради голова ОДА Володимир Гунчик висловив вкрай рішучу позицію щодо заходів із уникнення поширення африканської чуми свиней. Мова йде про недопущення вивезення потенційно ураженого м'яса в сусідні райони, області та навіть країни, як Білорусь. Наразі, на думку голови облдержадміністрації, Волинь має достатньо можливостей, аби локалізувати осередки цього захворювання.

 

-- Не бійтеся приймати радикальні рішення. Якщо епідемія чуми піде гуляти Волинню, доведеться вирізати все поголів'я свиней. У подальшому це призведе до набагато гірших наслідків, -- наголосив Володимир Гунчик.

 

В обох районах оголошено карантин і заборонено продаж м'яса на місцевих ринках. Проте це не єдині заходи, які вжито в регіоні у зв'язку з виявленням страшної недуги тварин. Повний план заходів затвердили під час засідання надзвичайної епізоотичної комісії. У населених пунктах, де зафіксовані випадки, запровадили карантин, а навколо облаштували ветеринарно-поліцейські пости.

 

Проте вжиті заходи не всім подобаються. Жителі села Любешівська Воля 30 серпня о 9-й годині перекрили автодорогу державного значення Луцьк -- Маневичі -- Любешів -- державний кордон з Республікою Білорусь. Чинячи так, селяни висловили невдоволення через недостатню поінформованість про наслідки введення карантину на розповсюдження африканської чуми свиней. Зокрема, людей цікавить, які компенсації вони отримають за вилучених свиней, де спалюватимуть або закопуватимуть туші загиблих тварин.

 

Території селища Любешів, села Любешівська Воля, хутора Дякова (село Залізниця) Любешівського району та села Кортеліси Ратнівського району Волинської області оголосили неблагополучною зоною щодо африканської чуми свиней та встановили карантин і визначили їх зонами високого ступеня ризику.

 

Також визначили зону нагляду, яка охоплює території Любешівського та Ратнівського районів, а також прилеглі до них населені пункти Маневицького, Камінь-Каширського, Шацького районів.

 

Щодо компенсацій, то вже цими днями Любешівська та Ратнівська райдержадміністрації мають надати прогнозний розрахунок коштів, необхідних для відшкодування завданої майнової шкоди (збитків) та запропонувати механізм повернення коштів власникам свиней в епізоотичному осередку та відповідних зонах.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України