Починаючи з травня на Волині щомісячно випадає дощів менше середньомісячної норми. За останні чотири місяці регіон недобрав 63 міліметри опадів. Усе це відбувається на тлі спекотної погоди. Так, у серпні середньодобова температура перевищувала норму на 5—8 градусів. Ці фактори негативно вплинули на водність річок, водойм, рівні підземних вод. Тож лише протягом серпня річки Прип’ять, Стохід, Стир та Західний Буг обміліли на 15—20 сантиметрів. На водомірному посту «Люб’язь», що на річці Прип’ять, станом на 2 вересня зафіксовано рівень води, на 25 сантиметрів нижчий історичного мінімуму. І така ситуація тут спостерігається вже другий місяць.


Міліє і найглибше озеро України — Світязь. Протягом серпня рівень води у ньому знизився на 5 сантиметрів і на сьогодні перебуває на позначці 124 сантиметри вище умовного нуля (мінімальна минулого року — 109 см, історична мінімальна — 90 см).


Як розповів начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, досить низькі рівні і ґрунтових вод, зокрема на меліоративних системах. Так, з 347 тисяч гектарів осушених сільгоспугідь, незважаючи на прийняті заходи з акумуляції води у меліоративній мережі (закрито 326 шлюзів-регуляторів), 99 тисяч гектарів потерпають від засухи. На цій площі рівні ґрунтових вод нижче 1,5 метра. Порівняно з таким же засушливим 2015 роком їх залягання знизились майже на 10 сантиметрів.


Критична ситуація склалася і на річці Прип’ять. Згідно з інформацією Ратнівського міжрайонного управління водного господарства, починаючи з 16 серпня витрати води в річці поблизу Вижівського гідровузла становили менше кубометра на секунду. Із цього часу, як і передбачено Правилами експлуатації, припинено подачу води з річки Прип’ять у Білоозерську водоживильну систему Дніпро-Бузького каналу. Такого тут ще не спостерігалося. Проте порушень щодо порядку розподілу стоку річки Прип’ять та підтримки рівневого режиму на водопостах з початку року українською і білоруськими сторонами не зафіксовано.


Прогнози і на цей місяць невтішні. Як проінформував начальник Волинського гідрометеоцентру Ростислав Бондарчук, у вересні очікується продовження зниження рівнів і поверхневих, і підземних вод. Тому сьогодні, як ніколи, необхідно економно ставитися до використання водних ресурсів, не допускати виникнення пожеж в екосистемах, на ліквідацію яких витрачаються значні об’єми води, що нерідко призводить до припинення току малих річок і навіть їх повного зникнення.

Волинська область.

 


На знімку: так обміліла річка Прип’ять поблизу Вижівського гідровузла.


Фото надане Ратнівським МУВГ.