До початку опалювального сезону в Україні залишився місяць. Традиційно він стартує в першій декаді жовтня. Місцева влада багатьох міст у паніці, адже від початку літа розрахункові рахунки 104 компаній теплокомуненерго по всій країні заблоковано, й енергетики не можуть витратити жодної копійки, щоб відремонтувати тепломережі, теплопункти, а в Києві ще й електромережі. «Ми дуже хвилюємося! — каже столичний міський голова Віталій Кличко. — Адже йдеться про зрив підготовки до опалювального сезону по всій Україні!»


— Підготовка в нинішньому році до зими, напевно, найскладніша за останні десять років, — пояснює заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелеєв (на знімку). — Йдеться про проблему в загальнонаціональному масштабі. Одна з головних причин такої ситуації — у заблокованих рахунках теплоенергетиків.

 

 

— Що конкретно відбувається у Києві?


— Планів на літо було дуже багато, але через відсутність грошей Київенерго не переклала жодного метра старих зношених теплотрас. Накопичуються проблеми й із закупівлі матеріалів для поточного та аварійного ремонту.

Тому складно буде в нинішньому році проводити опалювальний сезон. Зараз доводиться ухвалювати оперативні рішення (про стратегічні довелося забути) щодо кожної ситуації на засіданнях спеціального оперативного штабу, створеного в місті. На жаль, це не та робота, яка дозволяла б гарантувати якісні комунальні послуги в умовах різкого підвищення тарифів на тепло та електроенергію.


— Гідравлічні випробування тепломереж у Києві хоча б удалося провести?


— Їх завершили, але ліквідацію пошкоджень, які виникли, — ні. Є пориви труб, які дотепер лагодять. Фахівці Київенерго вибрали зі складів усі свої запаси матеріалів, щоб залатати аварійні ділянки, розбирають і використовують уже ті заготовки, які призначали для планового ремонту теплотрас. Місто не може купувати для Київенерго труби, але ми провели інвентаризацію своїх запасів, і певна кількість матеріалів є у резерві, вони підуть на ліквідацію аварій. Якщо виникне критична ситуація, почнемо видавати. Нещодавно через наш оперативний штаб доводилося навіть виділяти Київенерго електроди для зварювання металу. Доводиться ухвалювати на засіданнях штабу й глобальні рішення: не так давно виділили авансом 250 мільйонів гривень (закон це дозволяє), які в Київенерго мали б одержати протягом 4—5 місяців, щоб вони змогли підписати контракти на газ за вигідними цінами.


— Загалом, можна очікувати, що аварій у зимовий період у місті буде більше?


— Їх уже більше, порівняно з минулим роком. І тенденція зрозуміла, адже плановою заміною зношених ділянок займатися не вийшло — немає грошей. Тому наступного року й далі потрібно тотально міняти всі теплотраси в місті.


— Чи будуть до нового року в місті всі житлові будинки обладнані теплолічильниками, щоб городяни могли платити за опалення менше — тільки за отримане тепло? Адже це так важливо в нинішніх реаліях.


— Київенерго свою частину робіт виконати не зможе через блокування рахунків. Але зважаючи на те, що програма встановлення лічильників — насамперед, економічний бонус киянам, місто взяло на себе додаткові витрати. Зі столичного бюджету виділено 40 мільйонів гривень, до зими встановимо лічильники у всіх будинках.


— Щоб ситуація з підготовкою до опалювального сезону змінилася, потрібно просто розблокувати рахунки енергетиків? Що робить влада міста в глобальному масштабі?


— Міський голова вже кілька місяців веде переговори з віце-прем’єром, Прем’єр-міністром про розблокування рахунків Київенерго. Певні рішення напрацьовані, але поки що чіткого плану дій немає. Найближчими днями рахунки не розблокують. І питання не тільки в рахунках, а в принципах відносин між постачальниками газу й теплоенергетиками. Сьогодні існує система, коли кошти компаній теплоенерго примусово вилучаються на користь НАК «Нафтогаз». Ми наполягаємо, щоб її переглянули й дали можливість тепловикам одержувати більше коштів для функціонування компаній та нормально готуватися до зими, усувати аварії. Вони не повинні й не можуть працювати в борг і тільки на користь «Нафтогазу». Потрібно, щоб усі це розуміли, інакше ми пройдемо точку неповернення в технологічному плані, і на відновлення галузі в масштабах країни знадобляться колосальні кошти. Тому завдання — швидко збалансувати систему взаємовідносин постачальників газу з енергетиками, зберегти галузь, яка працює для громадян України.


— А що ЖЕКи столиці? Хоча б з їхнього боку підготовка до зими не зривається?


— Наприкінці літа в Голосіївського та Шевченківського районів було відставання, але після серйозного прочухана вже підтяглися. Усі умови для роботи створено й для них, і для інших комунальних підприємств, а місто, зі свого боку, жорстко контролюватиме виконання цих завдань.


— Віталій Кличко нещодавно нагадав, що міська влада, на жаль, не формує тарифи на комунальні послуги, і ще раз попередив уряд, що за новими тарифами багато хто з людей не зможуть платити. Це питання дуже болюче для всіх. На сьогодні заборгованість столиці за ЖКГ становить понад мільярд гривень, і є побоювання, що збільшення боргів приведе до колапсу галузі. Навіщо ж тоді Київрада, Полтавська, Дніпровська, а днями й Херсонська міськради ухвалюють рішення щодо мораторію на підвищення тарифів? Який у цьому сенс?


— Такі рішення — політичні. Вони відображають настрої суспільства. Насамперед, ці рішення — аргумент, за допомогою якого можна добитися практичних результатів, напрацювавши механізм їх реалізації. Після того як Київрада влітку ухвалила «мораторій», було створено робочу групу. Ми проаналізували, на що в тарифах зможе вплинути міська влада, а на що — ні. Каталізатором підвищення тарифів стала зміна ціни на газ. Далі на своєму рівні спробували розібратися з механізмом його ціноутворення. Скажу чесно: розібратися із цим поки що не вдалося. Публічної, достовірної інформації ми не знайшли, хоча доклали багато зусиль. Тому міський голова направив у Кабмін лист із конкретними питаннями про структуру, мотивацію зміни ціни на газ власного виробництва (що видобувається в Україні). Одержавши відповідь, продовжимо роботу, щоб реалізувати рішення Київради. Сьогодні справді місцева влада вплинути на ціноутворення газу не може. Але ми зобов’язані докласти зусиль, щоб не допустити зриву платіжної дисципліни. Всі повинні усвідомлювати, що платоспроможність населення має межу. Тому попереджаємо уряд, Нацкомісію з регулюванню тарифів про необхідність досягти компромісу й збалансувати в тарифах на комунальні послуги інтереси компаній-постачальників і споживачів.

Іншими словами: треба, щоб і компанії не збанкрутували, і людей не дозволити довести до зубожіння. Дуже складне завдання, але іншого виходу, ніж його виконати, в нас і наших колег з інших міськрад немає.


— Кияни між собою говорять, що варто згадати про особливий статус і закон про столицю або повернутися до дотацій із міськбюджету на покриття різниці в тарифах для населення...


— Це все міфи. Закон про столицю не дає жодних юридичних підстав для Київради самостійно зменшити тарифи.


А поки що місто виділяє 10 мільйонів гривень на встановлення лічильників гарячої і холодної води для малозабезпечених громадян, щоб людям надавали дотації за фактичне споживання, а не за норму. І працюємо над тим, щоб послуги в зимовий період були якісними, бо є загроза їх взагалі не надати. За яке опалення жителі платитимуть, якщо його взагалі не буде?