Сьогодні стартує новий політичний сезон, який обіцяє бути гарячим, — розпочинає роботу нова, п’ята сесія Верховної Ради України восьмого скликання. Першого пленарного тижня до розгляду пропонується понад 100 законопроектів. Судячи з першої погоджувальної ради, найгострішими темами, які порушуватимуть у сесійній залі депутати, стануть тарифи, підготовка до нового опалювального сезону, ухвалення Держбюджету-2017, соціальні стандарти.


Згідно зі статтею 106 Конституції України сьогодні у Верховній Раді виступить Президент України Петро Порошенко із щорічним Посланням до Верховної Ради про внутрішнє та зовнішнє становище України, повідомив на початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Глава парламенту привітав колег із початком роботи нової сесії парламенту, відзначивши, що в залі, де проводяться погоджувальні ради, запрацював пілотний проект — система «Електронна погоджувальна рада». Він висловив переконання, що нова система полегшить роботу народних депутатів і дасть змогу простежити ступінь проходження кожного законопроекту, яке рішення профільного комітету чи експертної комісії. Ця модернізація відбулася завдяки місії Європарламенту на чолі з Петом Коксом. За словами А. Парубія, нова електронна система ще адаптуватиметься впродовж декількох тижнів, її також буде використано для міжнародних зустрічей, засідань парламентських комітетів. А. Парубій також запропонував щосереди, о 17-й годині, проводити збори голів комітетів та лідерів депутатських фракцій за участю експертних груп.

 

А над будівлею Верховної Ради, повідомив Андрій Парубій, нині майорить той синьо-жовтий прапор, який було піднято 25 років тому. А в кулуарах парламенту згідно із законом про декомунізацію закрито панно із зображеннями радянсько-тоталітарного періоду.


Уже першого пленарного тижня парламент також має проголосувати за подання Генпрокуратури про зняття недоторканності із судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, котрого обвинувачують у здирництві та отриманні хабара в розмірі 150 тисяч доларів.


У четвер, 8 вересня, у Верховній Раді триватиме день децентралізації та дерегуляції — народні депутати розглянуть низку законопроектів на цю тематику.


Нові правила гри


Під час виступів лідерів фракцій пролунало багато закликів до співпраці та вирішення насамперед тих питань, на які очікують люди. Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Гринів закликав депутатів заради держави об’єднатися і припинити ігри, хто сильніший, і хто кого зможе подолати.


«25 років українській державі і для України — це особлива дата. Ми закінчили своє державне дитинство, закінчили свої університети. Ми повинні вступити в доросле нове життя, з новими вимогами до себе і з новими вимогами до історії», — сказав Ігор Гринів. Обранець висловив думку, що парламент має змінитись, і не тільки новими моніторами.


«Насамперед це нові правили гри, нові правила відносин, до яких ми повинні дійти у нашому дорослому житті, — сказав І. Гринів. — У цих правилах ключовим словом має бути не тільки відповідальність, а й толерантність.

Ми повинні навчитись співпрацювати. Ми повинні навчитись домовлятися». Він закликав «заради держави припинити оці ігри «двір на двір», хто сильніший чи хто кого може подолати».


До того ж І. Гринів наголосив, що депутати несуть велику відповідальність не тільки вже за себе, а й за майбутні покоління. «Перед цими майбутніми поколіннями, у 25 років незалежності, я закликаю до плідної співпраці парламенту заради забезпечення незалежності, суверенітету держави», — сказав парламентарій і запропонував об’єднати «фронт» по такій лінії — «хто за Україну і хто проти неї».


Тема номер один — посилення обороноздатності


Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак зазначив, що парламент не мав права іти у відпустку у розпал бойових дій на сході України. За його словами, допоки тривали літні парламентські канікули, на фронті загинули 42 українські військові, ще майже 200 отримали поранення. Парламентарій висловив думку, що сформувалася загроза повномасштабного наступу на Україну.


«Російським військам досить декількох годин, щоб перейти в повномасштабний наступ, — заявив М. Бурбак. — Бачимо формування загроз по периметру навколо нашої країни. Налаштованим у бойову готовність російським військам досить декількох годин для доведення нових завдань і планів, щоб перевести навчання в повномасштабний наступ».


Саме тому, наголосив М. Бурбак, тема посилення обороноздатності країни у відповідь на дії агресора повинна стати головною в порядку денному роботи нинішньої сесії Верховної Ради.


Влада і люди — у паралельних реальностях


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк зазначив, що люди та влада нині живуть у двох паралельних реальностях, хоча за Конституцією джерелом влади є народ. «Люди живуть у реаліях бідності — як вижити за 948 грн.», — відзначив парламентарій. На його думку, у проекті закону про Держбюджет на 2017 рік має бути передбачено зростання соціальних стандартів. Щодо субсидій, депутат зауважив, що є будинки, де 70—80% мешканців отримують субсидії, але ОСББ не отримують відшкодування за ці субсидії. І центральна влада не відшкодовує місцевим бюджетам витрати на субсидії. О. Березюк також назвав неприпустимим скорочення фінансування шкіл, адже вже зараз навіть у великих містах є недоукомплектованість вчителями, особливо іноземної мови, інформатики. Страшним сигналом, зазначив парламентарій, є випадки смерті дітей від інфекційних хвороб, зокрема, від правцю. А також те, що фактично зруйновано сільське господарство, тваринництво, садівництво. «Бюджет країни повинен бути опрацьований комітетом і показаний людям», — підсумував О. Березюк.
Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко звернулася до представників уряду із закликом вчасно внести на розгляд Верховної Ради збалансований і виважений проект бюджету на 2017 рік, не повторювати ситуацію із затягуванням подання бюджету, як попередні уряду, нагадавши, що він повинен бути поданий 15 вересня. Хоча Бюджетну резолюцію було внесено до парламенту із запізненням, на три місяці пізніше, аніж передбачено Бюджетним кодексом. «У Бюджетній резолюції фіксується стратегія бідності», — зауважила Юлія Тимошенко.


Лідер «Батьківщини» відзначила, що парламент з часу завершення Революції Гідності ухвалив понад 700 законів, однак багато з них здебільшого призвели до того, що тепер кожному українцю стало жити гірше та бідніше. Фракція також закликала Верховну Раду продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, термін якого спливає через чотири місяці, і публічно розглядати питання співпраці із МВФ. Також Тимошенко закликала лідерів фракцій підтримати законодавчі ініціативи, які дозволять знизити тарифи для населення. «Досить кулуарщини», — зауважила політик.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко закликав парламент розглядати питання, які дійсно турбують людей. Серед пріоритетів фракція вважає питання примирення, підтримку реального сектору економіки, збереження робочих місць, соціальний захист, тарифний геноцид. За словами Ю. Бойка, не може парламент стояти осторонь і ситуації, яка склалась у правоохоронній системі.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко навів дані соціологічних досліджень, за якими 65% українських громадян хочуть виїхати за кордон. «Ці цифри — вирок влади та її реформам, у результаті яких 95% українців перетворилися на жебраків», — сказав О. Ляшко. Політик гостро розкритикував ініціативи уряду про закриття сільських шкіл, переведення на місцеві бюджети ПТУ, наміри скасувати стипендії для студентів. Радикали вимагають радикальної зміни такої політики і запропонували низку власних законопроектів, які вирішують ці проблеми. О. Ляшко також нагадав, що 465 тисяч пенсіонерів отримують пенсію 940 гривень, що нижче від прожиткового мінімуму. А Юлія Тимошенко додала, що вже є рішення Європейського суду з прав людини за позовом українського пенсіонера, котрий отримує мінімальну пенсію, на його користь.


Народний депутат України Віталій Хомутиннік (група «Партія «Відродження») висловив стурбованість, що ухвалення непопулярних рішень на угоду МВФ та перемовини з МВФ відбуваються у закритому режимі. Він запропонував включити до складу робочої групи для переговорів із МВФ представників кожної депутатської фракції, а наступної п’ятниці запросити до парламенту міністра фінансів для інформації щодо співпраці з МВФ.
А народний депутат України Володимир Бандуров (група «Воля народу») навів тривожні статистичні дані: за 2016 рік зростання ВВП сягнуло лише 1,6%. І якщо рухатися такими темпами, Україна може повернутися до докризового рівня не раніше 2028 року. Парламентарій закликав уряд змінити пріоритети, провести аудит підвищених тарифів та індексацію зарплат і пенсій, зменшити податкове навантаження та запровадити податкові канікули для бізнесу, стимулювати внутрішнє споживання. «Надбавка до мінімальної зарплати в 30—40 гривень не виправить ситуацію, адже тарифи зросли в рази», — підкреслив В. Бандуров.


Дискусії мають перенестися до комітетів


Представник Президента у Верховній Раді Артур Герасимов наголосив, що Послання глави держави до Верховної Ради про внутрішнє та зовнішнє становище України є важливим орієнтиром для подальшого розвитку держави. А. Герасимов також відзначив важливість розглянути і ухвалити запропоновані Президентом законопроекти у сфері оборони та про соціальний захист дітей-сиріт, а також урядові законопроекти у сфері децентралізації, дерегуляції, економічного розвитку та захисту інтелектуальної власності.


Перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів наголосив, що дискусії повинні перенестися на майданчики парламентських комітетів. Він окреслив пріоритети Держбюджету на наступний рік: обороноздатність, продовження децентралізації, відновлення дорожньої мережі, розвиток промисловості, агроіндустрії, підтримка фермерства, охорони здоров’я і освіти, енергоефективність. Віце-прем’єр повідомив, що нині на єдиному казначейському рахунку держави — 25 мільярдів гривень.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко запропонувала встановити на будівлі парламенту меморіальну дошку бійцям Національної гвардії, котрі загинули 31 серпня 2015 року. Парламентарій повідомила, що 31 серпня, в першу роковину трагічних подій під стінами парламенту, вона зустрілася із батьками загиблих бійців Національної гвардії, і з таким проханням до неї звернулися мами загиблих. Відповідна постанова парламенту вже зареєстрована. І. Геращенко також запропонувала лідерам фракцій та головам комітетів підтримати проект постанови «Про проведення парламентських слухань «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність» 27 вересня 2016 року.


Під час погоджувальної ради лідери фракцій і голови парламентських комітетів назвали неприпустимим підпал телеканалу «Інтер», закликавши провести ретельне розслідування цих подій. Водночас лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак та голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький заявили, що народні депутати, прізвища яких були оприлюднені у переписці колишньої співробітниці «Інтера» Марії Столярової, повинні добровільно скласти депутатський мандат.


«Є підстави заявляти про те, що в Україні, за даними викритого листування Столярової, сформовано потужну російську агентуру з числа представників влади з використанням телевізійних каналів», — стверджував М. Бурбак. Депутати від фракції «Народний фронт» передали відповідне звернення до СБУ.

 

Факт

 

За даними офіційного сайту парламенту, нині на розгляді в парламентських комітетах перебуває понад 15 тисяч законопроектів.

 

Андрій Павелко, Олександр Співаковський, Олександр Данченко, Олександр Бакуменко, Ярослав Дубневич.

 

Павло Пинзеник, Максим Бурбак, Ганна Гопко.

 

Ніна Южаніна, Оксана Корчинська.

 

Ольга Бєлькова, Григорій Немиря.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.