«Таємниця з трьома невідомими» по-запорізьки: область, що розраховується за електроенергію на 96—105 відсотків, заборгувала понад мільярд гривень.

 

Запорізька ОДА оприлюднила суму заборгованості регіону за електроенергію. Вона просто фантастична — 1157,9 мільйона гривень. І це при тому, що борг було частково скорочено — на 63,7 мільйона гривень! Далі йдеться про передові і «непередові» міста, райони, галузі тощо. Із поданої прес-службою ОДА інформації випливає, що два «найнепередовіші» райони області — Якимівський та Веселівський — розраховуються «всього» на 97 відсотків, зате Токмак — на 105 відсотків, Бердянськ та ще кілька сільських районів — на 102 відсотки.


Та й за галузями ситуація цілком пристойна: промисловість розрахувалася на 96 відсотків, населення — на 97,5 відсотка, аграрії, місцеві бюджетні організації — на понад 99 відсотків, підприємства ЖКГ — на 100,2 відсотка. То звідки такі борги?


Тут варто зауважити, що Запоріжжя — не лише енергетичне серце України, тут генерується 29,2 відсотка всієї виробленої в державі електроенергії, а й потужний її споживач. Завдяки підприємствам електрометалургії, які належать приватним власникам, а менеджмент повністю чи частково державних підприємств контролюється олігархами...


Невдала спроба колишнього голови ОДА Бориса Петрова у 2010—2011 роках забезпечити в цьому питанні гласність — щоб не «область заборгувала», а було видно конкретних винуватців — погано закінчилася, адже його просто попросили з посади. Після того інформація про заборгованість за електроенергію або була відсутня взагалі, або стала безликою.


Наші спроби дізнатися про борги щось конкретніше не увінчалися успіхом. Єдине, на що сьогодні можна опиратися, це на повідомлення «Запоріжжяобленерго» про вимикання чи обмеження енергопостачання боржникам. Утім і тут, зокрема в останньому повідомленні про Запорізький титаномагнієвий комбінат від 16 червня, цифра заборгованості відсутня. Є лише неофіційна інформація, розповсюджена у кількох місцевих виданнях, про 300 мільйонів гривень боргу цього підприємства.


Скажімо так: коли сьогодні теоретично може йтися навіть про 400 мільйонів гривень боргу згаданого підприємства, і, можливо, якісь заборгованості «Кремнійполімеру», обласного та кількох міських водоканалів, то до мільярда з гаком тут ще далеко.


Відповідь ми знайшли лише в публікації Forbes «Подвійні маневри: кому дістанеться «Запоріжжяобленерго» (13.08.2015 року). Вже із заголовка зрозуміло, що навколо розподільчої компанії (і на той час начебто на 60 відсотків державної) розгорілася справжня битва олігархів.


Нас цікавили борги, і ми пропонуємо цитату зі згаданої публікації: «Державне підпримємство ВАТ «Запоріжжяобленерго» безпідставно, безплатно і без відповідних фінансових і правових гарантій повернення коштів у сумі 346,3 млн. гривень перепоступилося правом вимоги за заборгованістю за поставлену державою електроенергію приватній компанії ПрАТ «ХК» Енергомережа», — йдеться в матеріалах перевірки НКРЕКП.


Згадана сума тепер висить як борг «Запоріжжяобленерго» перед ДП «Енергоринок», але коштів для покриття цього боргу в запорізькій компанії немає.


Також, згідно з даними НКРЕКП, заборгованість споживачів перед «Запоріжжяобленерго» лише за період з 1 січня 2015 року по 26 лютого 2015-го зросла на 64%, до 953,3 млн. гривень. При цьому ПАТ «Запорізький завод феросплавів» (підконтрольне групі «Приват») в січні-лютому 2015 року накопичило борг перед «Запоріжжяобленерго» на 372,6 мільйона гривень, і обленерго, всупереч позиції НКРЕКП, підписало з цим боржником договір реструктуризації».


Ого! За 57 діб зуміли наростити борги на 64 відсотки — оце так умільці! І, схоже, ті борги благополучно висять на обленерго досі і називаються «заборгованістю Запорізької області». «Найнепередовіші» райони якої розрахувалися за електроенергію «всього» на 97 відсотків...


Який все-таки чудовий винахід — «середня температура по лікарні», і скільки цікавих речей він дуже вміло і вдало приховує. Чи не так?

Запорізька область.