На Стрілковському газовому родовищі в Генічеському районі Херсонщини загасили варварський смолоскип, у якому впродовж останнього року згорали сотні кубометрів блакитного палива щомісяця. Його надлишок після окупації Криму не було куди закачувати, оскільки Глібовське підземне сховище газу залишилося по той бік лінії розмежування. Тепер знищення енергоресурсів припинилося: голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов повідомив «Голосу України», що із п’яти свердловин Стрілковського родовища на шельфі Азовського моря продовжують качати газ лише три. На літній період їх потужностей цілком достатньо, а на початку сезону холодів розконсервують ще дві свердловини.


— Максимальна потужність родовища — 2,8 тисячі кубометрів палива на годину. Влітку це забагато, а взимку не вистачає: адже в сильні морози потрібно майже 3150 кубометрів газу на годину, — пояснює Олександр Воробйов. — Оскільки питання про приєднання локальної мережі району до національної газотранспортної системи зависло в повітрі, місцева влада бачить вихід у зменшенні споживання цінного енергоресурсу. Зокрема, районна рада нещодавно вирішила компенсувати з місцевого бюджету десять відсотків вартості твердопаливних опалювальних котлів, якщо власники нерухомості вирішать їх придбати на заміну газовому обладнанню.

Стрілковське газове родовище нині перебуває в оренді на 49 років у фірми «Пласт», контроль над якою приписують нардепові-втікачеві Олександрові Онищенку. Від публічних заяв про подальшу долю цього родовища працівники фірми зазвичай ухиляються. Хоча відомо, що ідеї використання надлишків газу, добутого влітку, розглядалися різні — від закачування його під тиском у цистерни на колесах, які могли б «відстоюватися» в безпечному місці, аж до будівництва нового сховища. Та до втілення жодного з цих проектів у життя справа так і не дійшла.

Херсонська область.