Волинська обласна рада 8 вересня на позачерговій сесії прийняла звернення щодо рішення Сенату і Сейму Республіки Польща про визнання Волинської трагедії «геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943—1945 роках». За його ухвалення проголосували 35 депутатів облради із 53 присутніх у залі.

 

Рішення Сенату і Сейму Республіки Польща, в якому українців звинувачують у геноциді, волинські депутати називають юридично абсурдним та історично необґрунтованим.

Даючи гостру оцінку тим подіям, депутати водночас із жалем відзначають, що втрачено багато напрацювань минулих років, спрямованих на примирення і розвиток співробітництва двох братніх народів.


«Україна та українці ще в 2003 році стали на шлях примирення та порозуміння між двома сусідніми народами, — йдеться у зверненні. — Ми дали можливість полякам встановити монумент пам’яті загиблим поблизу села Павлівка Іваничівського району Волині — в обмін на обіцянку польської влади встановити аналогічний пам’ятник у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства, де поховано більше тисячі українців. Попри те, що з української сторони зроблене все необхідне, на жаль, цей комплекс з вини польської сторони досі не відкритий, загиблих у Сагрині поляки так належно і не вшанували». «Натомість у Польщі в останні роки відбувається наруга над тими нечисленними пам’ятниками воякам УПА, які були тут встановлені раніше. В березні цього року такий ганебний факт мав місце поблизу села Молодичі в Підкарпатському воєводстві, на сході Польщі, роком раніше аналогічні акти вандалізму зафіксовані поблизу сіл Радружі, Грущовиці та Вежбіці. Хоча боротьба з пам’ятниками та пам’яттю — це шлях у нікуди, це речі, протилежні поняттям честі, гідності та шляхетності. На Волині досі живі свідки страшних звірств польських збройних угруповань щодо мирного українського населення. Сьогодні вони та їхні нащадки активно повстають проти наруги над історичною пам’яттю, національною честю та гідністю. Волинь про це пам’ятає і пам’ятатиме завжди», — зазначила обласна рада.


У документі, зокрема, вимагається: «визнати факти, що носять ознаки масових етнічних чисток, організованих поляками проти українського населення на території Західної України, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння з метою зміни етнічної карти регіону; засудити операцію «Вісла» як приклад репресивної політики Польщі; засудити багатовікову колоніальну, загарбницьку політику польської держави Річ Посполита, яка прагнула не допустити права української нації на самовизначення та здійснювала політику національного і соціального гноблення».


Депутати закликали польську сторону «будувати відносини на принципах рівноправності, примирення та порозуміння, а не на перекручуванні і замовчуванні історичних фактів». Автори звернення також вважають за необхідне створити експертну групу з істориків та громадських діячів щодо пошуку польсько-українського порозуміння; належно реагувати на прояви ксенофобії щодо українців на території інших країн, зокрема в Польщі.

Волинська область.