Учора в Харкові о сьомій ранку почалися обшуки в приміщеннях, що належать міському голові Геннадію Кернесу, а також у будівлях міськради та виконкому. «У місто виїхали 100 співробітників Генпрокуратури та співробітники СБУ», — повідомив Генпрокурор Юрій Луценко.


За його словами, обшуки проходять у зв’язку із кримінальною справою щодо організації схеми з розкрадання 654 га землі Харкова на суму 4 мільярди гривень. Аналогічні слідчі дії проводяться й у матері колишнього голови Харківської ОДА Михайла Добкіна, а також в інших осіб, пов’язаних з ними, уточнив Ю. Луценко. І додав, що один фігурант кримінальної справи чинив опір, тому довелося задіяти підрозділ «Альфи».


В організації схеми підозрюють керівництво міста. Силовики зайшли з обшуками в готель «Національ», де мешкає Геннадій Кернес. Але незабаром залишили будівлю. Також з обшуками прийшли й у будинок, що належить не матері М. Добкіна, як стверджував Генпрокурор, а йому самому. Народний депутат показав паспорт із реєстрацією, а за законом це недоторканне житло парламентарія.


Десь в обід я побував у будівлі міськради. На вході — кілька озброєних людей у масках з нашивками «СБУ». Ситуація спокійна. Але в іншому крилі будівлі, де розташовані департаменти, за словами охорони, всі входи та виходи заблоковані людьми з автоматами.


Адвокат Геннадія Кернеса підтвердив, що обшуки проводяться одночасно в різних місцях і їх досить багато. Це відбувається в рамках справи, зареєстрованої в Єдиному реєстрі досудових розслідувань у листопаді 2014 року — нібито про скоєння низки злочинів посадовими особами міської ради, пояснив Олександр Гунченко.


Він також повідомив, що прокуратурі не вдалося провести обшук вдома у Михайла Добкіна.


— Щоб провести в мене обшук, необхідне спеціальне рішення Верховної Ради, мені повинні пред’явити підозру, і парламент, прочитавши або почувши від Генерального прокурора підозру, має ухвалити рішення щодо зняття з мене депутатської недоторканності. Якщо ця підозра буде винесена, я не збираюся ховатися за мандат, я готовий відповідати, якщо я щось порушив, — прокоментував події Добкін. — Але я стовідсотково впевнений, що нічого не порушував, бо у тій справі, по якій вони прийшли, уже було чотири суди, і всі не на користь прокуратури.


Народний депутат, крім того, повідомив, що силовики поводилися дуже культурно. «Попросили деякі документи, які я їм надав, але навіщо вони прийшли з обшуком, адже вони знали, що я тут живу. Вони навіть не вказали, що в цьому будинку мешкає народний депутат, вони виписали все на мою дружину, яку Генеральний прокурор чомусь називає моєю мамою», — дивується М. Добкін.

Харків.