Сьогодні на Меморіалі вічної слави в Луцьку відбудеться панахида зі вшанування світлої пам’яті партизанів Другої світової війни. Захід, присвячений Дню партизанської слави, організувала обласна організація ветеранів України.

Час невблаганний. Відходять в інші світи партизани. На території області нині мешкають 67 колишніх народних месників, з них десять — у Луцьку. На Волині, яку в роки Другої світової називали партизанським краєм, у 1942—1944 роках діяли десятки з’єднань і загонів, тисячі місцевих мешканців у їх лавах боролися проти загарбників. «Рейкова війна», влаштована «лісовими воїнами», коштувала гітлерівцям сотень пущених під укіс ешелонів з технікою і живою силою.
В області завжди гідно вшановували подвиг партизанів. В урочищах Лобна Любешівського, Кухів Груд Маневицького, Лопатень Ківерцівського районів, на місці стоянки партизанських з’єднань Олексія Федорова, Антона Бринського та партизанського загону спецпризначення «Переможці», встановлено пам’ятники народним месникам, належно відзначено їхніх подвиг і на Меморіалі вічної слави в Луцьку. В Лобні і Лопатені діють музеї партизанської слави.
На жаль, уже кілька років на Волині не проводять традиційних зльотів партизан, як це завжди було 22 вересня. Ці вбілені сивиною ветерани заслуговують, щоб їх хоч раз на рік збирали разом і віддавали належне їхньому ратному подвигу. Це необхідно робити, допоки вони залишаються поруч з нами. Для них, для нас і для молоді, яка повинна знати про їхні славні справи.

Волинська область.

 

 

На знімку: учасник оборони Бреста лучанин Ілля Сизонець очолив партизанський загін ще в липні 1941-го.

Фото автора.