Меморандум про співпрацю між селами Світязь (Шацький район Волинської області) та Урзуф (Мангушський район Донецької області) підписали їх сільські голови Микола Цвид та Іван Попов.

Ініціатором налагодження таких партнерських зв’язків між населеними пунктами Волині і Донеччини став народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Дмитро Лубінець. На Волині перші меморандум про співпрацю підписали між містами Луцьк та Волновахою, згодом — між Ковелем та Нікольським.

 

Приморський Урзуф — курортний населений пункт, цей статус закріплений за ним законодавством. Світязь, розташований на березі одноіменного озера, поки що лише його домагається.


У розмові з’ясувалося, що в сіл, які розділяють понад тисяча кілометрів, чимало спільних проблем та планів. Зокрема, сільські голови обговорили проблеми з каналізуванням, збору податків та акцизних зборів та багато інших питань.


На прикладі відпочинкового комплексу «Nester-House» гості побачили ефективну співпрацю із соціально відповідальним бізнесом. Так, сільська громада разом із благодійним фондом Петра Нестерука «ДІЗАР» та ГО «Квітка Полісся» обладнали частину пляжної зони, куди завезли пісок, щоб облаштувати літнє футбольне поле. Окрім того, за спонсорські кошти проведено освітлення, встановлено ліхтарі та смітники.


Делегація з Донеччини разом із господарями святкувала день селища Шацька, який відбувся 21 вересня. Про роботу Шацького району гостям повідав заступник голови районної державної адміністрації Сергій Кужель.

Делегація відвідала також Шацький національний природний парк. Його директор Володимир Захарко розповів про роботу парку та особливості озерного краю.


— Нині важливо розвивати партнерські відносини саме всередині України, — зауважив помічник народного депутата України Дмитра Лубінця, голова Волинської обласної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Роман Романюк. — Раніше в нас зазвичай міста-побратими були лише за кордоном. Це добре, але не треба забувати й про тих, хто живе поряд. Насправді понад рік співпраці між сходом і заходам показав: у нас більше спільного, ніж відмінного. Багато років нас роз’єднували, фактично вороже налаштовували одне проти одного. Тому тепер нам треба чимало зробити, щоб подолати ці стереотипи. Дуже важливо, щоб люди на власні очі бачили, як живуть та працюють на сході й на заході, адже лише так можна подолати оті бар’єри.


— Ми дуже хочемо, щоб уже наступного літа ваші діти приїхали до нас, на море, щоб вони теж зрозуміли, що Донеччина — це Україна, що ми любимо свою державу і не хочемо війни. Сподіваюся, нам вдасться це зробити, — зазначив голова Мангушської районної ради Володимир Топузов.

Волинська область.

 

Гості з Донеччини зі своїми волинськими партнерами відвідали Шацький національний природний парк.

 


Фото прес-служби обласної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».