Вересень і більша половина або й цілий жовтень на Закарпатті, як правило, місяці теплі — температура сягає понад двадцять і навіть іноді доходить до тридцяти градусів. Тому саме тепер дбайливі господарі заготовляють дрова на зиму. «Аби не дуже, а в міру висихали, щоб у них ще трималася вага і сила дерева», — кажуть мудрі верховинці. Саме так і діють лісівники. 

За словами начальника обласного управління лісового і мисливського господарства Валерія Мурги (на знімку), основна увага лісогосподарств спрямована на забезпечення паливними дровами шкіл, дитячих садків і будинків сімейного типу, лікарень, амбулаторій... На сьогодні цим закладам уже поставлено більш як половину необхідної кількості якісних дров. І переважно твердих порід: бука, граба й дуба.

— Котельні по всій області останніми роками переобладнуються з газу на тверде паливо. Звичайно, в нашому регіоні, який найбільше заліснений в Україні, — це дрова, традиційне паливо. Нинішнього року, починаючи з літа, лісогосподарські підприємства активно працюють над заготівлею. А проблем з їх придбанням немає, оскільки у всіх підприємствах здійснюється планова лісогосподарська діяльність: проводяться санітарні й рубки догляду, оздоровлення лісів та інші заходи. І це дає можливість заготовляти значні обсяги дров. До того ж у нас діє неодмінне правило: після рубок лісівники засаджують вирубані площі молодими деревцями.

А ще в кожному районі тривали тендери. А це означає, що через укладання угод двадцять однією тисячею кубометрів дров буде вчасно забезпечено всі соціальні об’єкти, які цього потребують. Уже завезено понад одинадцять тисяч кубів дров Великоберезнянським, Рахівським, Великобичківським, Воловецьким, Мукачівським, Ясінянським лісгоспами. Поставлено чітке завдання й іншим держлісгоспам: до 15 жовтня всі заклади на сто відсотків мають бути забезпечені паливом, щоб діти навчалися в теплі і пацієнтам та лікарям також було комфортно як пізньої осені, так і взимку.

Ужгород.

Фото автора.