Які речі необхідно здавати на склад при звільненні в запас під час демобілізації? І яка відповідальність настає за неповернення бронежилета, зброї, каремата та інших речей?


Роман.


Київ.

Предмети військової форми одягу, взуття та спорядження, які видаються у власне користування військовослужбовцям, після демобілізації не здаються.


Натомість технічні засоби, обладнання, намети, брезенти, контейнери та інше устаткування, яке використовується під час проведення спеціальних робіт, несення бойового чергування, варти, під час демобілізації -повертаються. 


До речей, які не здаються під час демобілізації, належать: кашкет польовий (кепі бойове); шапка зимова; шапка феска; костюм літній польовий; куртка польова утеплена (вітро-, вологозахисна); штани утеплені (вітро-, вологозахисні зимові); рукавички зимові; білизна натільна (фуфайка з коротким рукавом); ремінь брючний, поясний; білизна тепла (білизна для холодної погоди (сорочка зимова та кальсони зимові); шкарпетки літні (трекінгові); шкарпетки зимові (трекінгові); черевики з високими берцями; мішок речовий тощо. На майно, яке вибуває зі звільненими, виписується атестат.


Речі, що повинні здати демобілізовані бійці: каремат (килим спальний польовий ізоляційний); шолом кулезахисний (шолом балістичний); чохол до шолома; бронежилет; казанок; фляга з чохлом; плащ-намет солдатський; костюми спеціальні та маскувальні; чоботи гумові; окуляри; розвантажувальна система; костюм захисту від води (вітро-, вологозахисний); мішок спальний (модульна всесезонна спальна система) тощо.


Зрозуміло, що повертати інвентарні речі необхідно лише в тому випадку, якщо вони видавалися військовою частиною, а не купувалися військовослужбовцем за власний кошт.


У разі втрати — компенсація


За фактом знищення чи втрати виданого бійцям майна проводиться службове розслідування, яке має бути завершено протягом місяця з дня виявлення шкоди. У разі знищення речей під час бойових дій відбувається їх списання з обліку частини.


За втрачене майно з необережності, недбалості військовослужбовці несуть майнову відповідальність з урахуванням кратності. Механізм врахування кратності застосовується вже двадцять років, і в умовах сьогодення постанова парламенту «Про затвердження Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі» від 23.06.1995 р. № 243 не зазнала особливих змін. Хоча шанс втратити чи пошкодити інвентар в умовах бойових дій в зоні АТО набагато вищий, ніж під час несення служби в мирний час, а матеріальна відповідальність залишається незмінно завищеною.


Так, наприклад, у десятикратному розмірі (у співвідношенні до ціни втраченого майна) відшкодовується вартість: вогнепальної та холодної зброї; боєприпасів; вибухових речовин і засобів підриву, висадження; засобів активної оборони (газового пістолету, газового балончика; наручників; електрошокових пристроїв; гумових кийків); засобів бронезахисту (бронежилетів усіх типів, шоломів захисних усіх типів, протиударних щитів усіх типів); оперативної спецтехніки серійного виробництва.


Наталя ТИТАРЕНКО.