На полі за селом Кривуха Дубенського району Рівненщини представники організації пошуку жертв війни та політичних репресій «Пам’ять» провели розкопки на місці нещодавно знайдених людських кісток. За висновком спеціалістів, це останки бійця-кулеметника, який тримав тут оборону в 1941 році під час запеклої Дубенської битви.


Тоді саме на цьому місці в перші дні війни гітлерівці розбили радянський батальйон. Як згадували очевидці, весь пагорб був вкритий солдатськими тілами. Загиблих після бою закопували переважно там, де вони лежали. Отже, солдат, найімовірніше, саме із цього трагічного списку.


Тепер його можуть ідентифікувати. Але не за останками, а за знайденими речами. Поруч із купою відстріляних гільз знайшли, зокрема, детонатор гранати, ампули зі спиртом та ефіром з індивідуальної аптечки, залишки взуття...


А ще — вцілілий значок «Готов к труду и обороне» І ступеня (на знімку). Один із тих, які до війни вручали фізкультурникам, котрі виконали весь перелік нормативів найвищої категорії. Були такі значки індивідуально-номерними, й на знайденому в Кривусі зберігся викарбуваний номер.

 


До пошуку імені солдата за цим номером підключилися архівісти, які уже мають досвід таких досліджень.

 

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.


Млинів Рівненської області.


Фото автора.