Дощі й тумани відчутно загальмували темпи збирання врожаю сої на Херсонщині. Якщо торік у цей час її вже скосили на трьох чвертях площ, то нині — трохи більш як сорок відсотків. На якість бобів така затримка не вплине, кажуть експерти, але втрат однаково не минути.

 

— Надмірно вологу сою треба сушити. У нас півтисячі гектарів під цю культуру, а своєї сушарки немає. Доведеться везти боби аж у Чаплинський район області, де сушарка працює на газі. Тому виходить, що додаткові транспортні витрати й послуги сушіння підвищать собівартість такої продукції орієнтовно на 20 відсотків, — прогнозує директор агрофірми імені Солодухіна (Нова Каховка) Ігор Давиденко.


Щоб не возити надміру зволожену сою на сушарку, аграрії навперебій кинулися її продавати. Надмір пропозицій негайно позначився на рівні цін: експортери й переробники скористалися вигідною для них кон’юнктурою і кинулися чимшвидше їх збивати. Отож протягом кількох тижнів закупівельна вартість сої на Херсонщині впала з 11—11,5 тисячі гривень до 10 тисяч гривень за тонну. Втім, навіть за таких обставин культура залишається прибутковою. Проте ті 20—30 відсотків скромного «навару» лише дають змогу сплатити податки й підготуватися до наступної посівної — про такі «забаганки», як нова техніка чи розширення площ під зрошення (а це в посушливій Таврії завжди актуально), залишається тільки мріяти.


Хоча задля об’єктивності треба додати, що з іншими культурами ситуація не набагато краща. Через дощі аграрії також поспішили збирати та здавати «польові» томати, і закупівельники відреагували тим, що «зрізали» оптові ціни до вісімдесяти копійок за кілограм. А саме стільки треба було сплатити сезонним робітникам за збирання цього самого кілограма. Тож «збиткові» помідорчики десятками тисяч тонн залишилися гнити на полі — хіба що частину безоплатно зібрали волонтери для відправлення в АТО.


Херсонська область.