Про шляхи поліпшення умов життя людей на Поліссі йшлося на конференції «Можливості українського парламенту для розвитку Поліських територій». Захід організував народний депутат України Ігор Гузь за підтримки Громадської організації «Інтерньюз-Україна» та Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що реалізується Фондом Східна Європа.

 

Шосе Київ—Варшава ділить Волинську область майже навпіл. Південна її частина аграрна з непогано розвинутою промисловістю, північна, яка повністю входить у зону Полісся, ще за радянських часів була трудонадлишковою. Щороку тисячі поліщуків виїжджали в інші регіони на заробітки. Сьогодні ситуація ускладнилася. Припинили існування більшість великих агроформувань, закрилися майже всі овочесушильні, молочні, консервні, льонопереробні заводи, підприємства будівельної галузі. Рятують селян певною мірою лише невеликі пайові земельні наділи, а також робота в лісгоспах, переробка деревини на приватних пилорамах (часто незаконних), збір дикоростучих ягід. Проте роботи всім не вистачає. Відтак і пов’язані з цим соціальні проблеми, одна з найстрашніших — пияцтво.


Та все-таки люди живуть надією на краще. Тож на конференцію «Можливості українського парламенту для розвитку Поліських територій» до села Смідин приїхали чимало представників органів місцевого самоврядування і громадських організацій, науковців, експертів. Очікували також на прибуття перших керівників області, народних депутатів України (три мажоритарні округи з п’яти розташовані саме в поліській зоні області). Однак, як то кажуть, не судилося. Народних депутатів представляв лише Ігор Гузь (Володимир-Волинський виборчий округ №19).


Однією з головних порушених на конференції проблем стало питання формування чіткого та ефективного механізму взаємодії місцевого самоврядування з народними депутатами з лобіювання інтересів громад Поліського регіону у Верховній Раді. Про це, зокрема, говорив координатор Програми USAІD Рада Ігор Парасюк. А голова правління Громадського центру «Ділові ініціативи» Галина Василенко розповіла про сучасні підходи до управління територіями та стратегічного планування як ключового елементу розвитку успішної громади.


— Нам не потрібно їхати по досвід до Норвегії чи Швейцарії, — зауважив у своєму виступі народний депутат Ігор Гузь. — Є чого повчитися і в близькій до нас Польщі. Кожна сільська громада повинна мати там свого партнера і переймати все краще, чого досягли сусіди. У свою чергу я вже знайшов за Бугом п’ять таких громад, які згідні співпрацювати з нами. Одна з них зацікавилася і Смідином. Колись у цьому селі було три тисячі жителів, сьогодні — дві. Колгосп імені Суворова вже давно розпався, люди не мають роботи, чоловіки масово спиваються. Необхідно дати кожному шанс працевлаштуватися, проявити своє вміння.


Цікаво, коли головуючий на конференції Ігор Парасюк запропонував кожному із присутніх висловити свої пропозиції щодо шляхів виходу із кризової ситуації, то більшість побачили їх саме в розвитку ягідництва, інших аграрних галузей, зеленого туризму. Тим часом ягідництво забезпечує лише сезонну зайнятість, не дасть багато робочих місць і туризм. У регіоні було б доцільно створити кілька промислових підприємств, які потребували б багато робочих рук. Тож потрібно шукати інвесторів, яких привабить велика кількість незайнятого населення, традиційне працелюбство місцевих жителів. У Любешівському, Камінь-Каширському, Старовижівському та й в інших поліських районах є чимало сіл, які могли б запропонувати інвесторам привабливі умови.


Ось на чому, здавалося б, повинна зосередити свої зусилля обласна влада. Тим часом доводиться часто спостерігати, як керівники вищої її ланки їздять областю, щоб перерізати десь стрічку на відремонтованому дитячому садочку, оновленому лікарняному корпусі... Звичайно, і це потрібно. Але ж скільки часу марнується на відзначення вже вирішених справ! Можливо, саме його не вистачає для розв’язання глобальних проблем життя області?


Шкода, що ніхто з керівників ОДА і обласної ради не побував на конференції у Смідині, де ці проблеми було чітко визначено і названо. Спасибі організаторам заходу, які допомогли багатьом його учасникам вийти за межі сьогоднішнього дня і зазирнути в майбутнє. А яке воно буде, залежатиме від кожного з нас.

Смідин
Волинської області.

 

Виступає народний депутат України Ігор Гузь.


Фото автора.