Перший пересувний мамограф для діагностики онкохвороб молочної залози отримав Вінницький обласний онкологічний диспансер завдяки благодійній акції «Незабутня Квітка».

 

Україно-американський проект започатковано в пам’ять про талановиту американську співачку українського походження Квітку Цісик, чиє життя забрала онкологічна хвороба. На Вінниччині проект розпочався восени минулого року з концерту пам’яті про співачку. Тоді було зібрано перші 50 тисяч благодійних внесків. Решту майже чотири мільйони гривень залучила обласна влада. Для врочистої передачі мамографа до Вінниці прибули двоюрідна сестра Квітки Марта Качмар, засновник фонду «Незабутня Квітка» Алекс Гутмахер, представниці Всесвітнього союзу українок Петрунеля Хміль та Світового конгресу українок Ореслава Хомик.


— Вінниччина стала першим регіоном держави, де завершили проект і придбали мамограф, — наголосив Алекс Гутмахер. — Загалом акція триває вже дев’ять років поспіль у низці областей. Віримо, що в інших регіонах наслідуватимуть приклад вінничан. Адже життя людське дорожче за будь-які гроші.


— Якщо з допомогою нового обладнання ми врятуємо бодай одне життя представниці прекрасної статі, то це стане великою перемогою для кожного з нас, — наголосив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.


Керівник депутатського корпусу облради Анатолій Олійник зазначив, що депутати на сесії одностайно підтримали пропозицію щодо виділення коштів на придбання пересувного мамографа. Разом із ключами від автомобіля, керівники області вручили головному лікарю обласного онкологічного диспансеру Володимиру Шамраю сертифікат на 250 тисяч гривень. За них купуватимуть витратні матеріали, необхідні для роботи обладнання під час обстеження пацієнтів. «На превеликий жаль, кількість жінок із симптомами раку молочної залози в нас в області щороку збільшується, — зазначив Володимир Шамрай. — Хоча хвороба, якщо її виявляємо на ранній стадії, піддається лікуванню. Після отримання мамографа розробили графік обстежень і, не гаючи часу, лікарі вирушили в дорогу. Розпочали обстеження з віддаленого району. Воно буде безплатне для тих, хто його проходитиме».

 

Вінницька область

 


На знімку: сертифікат отримав головний лікар Вінницького онкологічного диспансеру Володимир Шамрай.


Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.