У Харкові з’явилася нова техніка, яка починає вивозити міське сміття за стандартами найрозвиненіших європейських країн. 22 сміттєвози-бункеровози класу «Євро-5» марки «Ford», закуплені за програмою «Чисте місто» після відкритого тендера в однієї з турецьких компаній, уже вийшли на роботу в міські двори. Спецавтомобілі мають нульовий рівень вихлопних газів. Крім того, нові сміттєвози витрачають на третину менше палива порівняно зі старими — 18 л на 100 км. Вони працюють з євроконтейнерами, які також закуповують для міста.


За словами харківського міського голови Геннадія Кернеса, Харків нині лідирує в Україні, за оцінками експертів, у сфері поводження з побутовими відходами. Європейські інвестори та міські служби працюють над проектом нового комплексу з переробки й утилізації сміття в місті. Уся техніка функціонує за оптимальною логістикою, графік вивезення й стан свого рахунку харків’яни можуть дізнатися на сайті КП «КВПО». Оновлення техніки триватиме, 2017 року буде закуплено через конкурс ще майже 20 таких машин.


Водночас перший заступник харківського міського голови Ігор Терехов від імені міста підписав «Угоду мерів» — флагманську ініціативу Європейського Союзу, яка об’єднує місцеві, регіональні та національні органи влади у виконанні взятих на себе зобов’язань зі скорочення викидів СО2 не менш як на 30% до 2030 року шляхом внеску в розвиток «зеленої» економіки й поліпшення якості життя. Це дасть змогу за підтримки європейських експертів розробити план дій зі сталого енергетичного розвитку міста.