Тепер Дніпропетровська медична академія може спокійно розпочинати підготовку до святкування свого 100-ліття (виш засновано 1916 року), яке було відтерміновано у зв’язку з виборами ректора. До речі, першими за всю історію вишу: безальтернативне висування п’ять років тому нинішнього ректора Георгія Дзяка в керівники академії було виборами лише формально.


Георгія Вікторовича і нині обрано ректором — уже під час справжніх виборів, регламентованих Законом України «Про вищу освіту». Прихід демократизації в цей колись консервативний процес супроводжувався такими брудними технологіями, раніше немислимими в цьому «намоленому храмі науки» (вислів проректора, голови виборчої комісії Леоніда Науменка), що команді Георгія Дзяка довелося докласти всіх зусиль, щоб консолідувати прихильників нинішнього ректора. Втім, втрутилися й громадські активісти, які подали до суду на МОЗ за його рішення призначити виконувачем обов’язків ректора (після закінчення терміну контракту Георгія Дзяка) його суперника на виборах Олександра Родинського, завідувача кафедри медакадемії.


До речі, саме чималий керівний і життєвий стаж Георгія Вікторовича (торік йому виповнилося 70 літ) став приводом для численних закидів у місцевій пресі. Неправдою, на думку прихильників Г. Дзяка, стала й інформація про нібито кинутий за день до виборів у квартиру Олександра Родинського вибуховий пакет.


Так чи інакше, але вибори продемонстрували бажання трудового колективу медакадемії працювати й навчатися під керівництвом Георгія Дзяка. За нього проголосували понад 65% виборців. За Олександра Родинського — понад 15%, за Ігоря Македонського (головний лікар Центру матері та дитини імені Руднєва) — понад 11%. Підсумки виборів уже відправлено до МОЗ, Георгій Вікторович, якого непростий передвиборний процес змусив піти на лікарняний, подав заяву в міністерство на укладення нового контракту.