У черкащанки Ірини двоє дітей-школярів. Працює вона санітаркою у лікарні, чоловік там само — водієм. Сімейний бюджет у них дещо перевищує три тисячі гривень на місяць.


— Дітям завжди вранці варила молочну кашу, — ділиться Ірина. — Купувала два літри на день. Тепер, коли молоко у супермаркеті коштує 18—20 гривень за літр, варю манку чи пшеничну крупу на воді. У вже готову страву додаю трохи молока. Діти скаржаться, що не смачно, але нічого не поробиш, сімейний бюджет не дозволяє тепер купувати ті два літри.


— А на базарі чому не берете — там же дешевше? — запитую.


— Зараз й там піднялися ціни — продають по 12 гривень за літр. Але ніхто не дає гарантії, що те молоко якісне, не розведене водою, крохмалем, а то й якоюсь «хімією». Якось купила у сільських жінок — у дітей від нього боліли животи..


Дуже рідко купує на базарі Ірина й м’ясо. Обходяться магазинними дешевими сосисками, курячим фаршем. Свинина, яка коштує від 45 до 75 грн. за кілограм, не по кишені її сім’ї. Що вже казати про яловичину, за кіло якої правлять від 50 до 120 грн., за сало — 40—60.


Піднялися у ціні курячі яйця. Десяток «домашніх» продають за 27 грн., фабричні — 19,50—26,50. Здорожчала «молочка». Кілограм кисломолочного сиру коштує 48—50 грн., кіло сметани — 38, масла — 120 грн.


Одна втішна на базарі новина — подешевшали гречка і рис. Якщо у серпні-вересні ціна кілограма гречки зашкалювала за сорок гривень, то тепер опустилася до 29. Січка з рису — 13 грн., а довгозернистий — 17 грн.

Доступні «прості» крупи — перлова, пшенична, ячна, вівсяна — за кіло треба віддати лише 6—10 грн. Борошняні вироби в асортименті коштують за кіло від 10 до 17, цукор — 15 грн.


Без змін у картопляно-овочевих рядах. Кілограм бульби пропонують купити за 3,50—4, моркву, цибулю, капусту, буряк віддають за 5—6 грн. за кіло. Великий вибір яблук. Ціни поки що помірні: кілограм Чемпіона чи Симиренки від 7 до 10 грн.

 

Черкаська область.