Начальнику управління патрульної поліції в Івано-Франківську Дмитру Міхальцю оголосили про підозру у перевищенні влади. Слідчий відділ облпрокуратури, який здійснює досудове розслідування, клопотав у суді про призначення йому застави у розмірі 80 неоподаткованих мінімумів (майже 100 тис. грн.) та відсторонення від посади. Однак суд, що відбувся у п’ятницю в атмосфері підвищеної зацікавленості журналістів та громадськості, вирішив інакше.

 

5 вересня підлеглі пана Міхальця оштрафували на 255 грн. за неправильне паркування в центрі міста ветерана АТО, колишнього бійця батальйону спецпризначення «Івано-Франківськ», інваліда другої групи Івана Чайковського, який був поранений і пройшов через полон. Чоловік пішов до керівника патрульної поліції оскаржувати постанову про адмінпорушення.


Іван Чайковський, на чий бік схиляється й прокуратура, стверджує, що Міхалець не захотів його слухати, а із застосуванням грубої фізичної сили вигнав з кабінету. «Я сказав йому, що він не поважає ветеранів, а він просто кинув мене об підлогу і виштовхав з кабінету. Залишилися синці. Навіть не вибачився», — розповідав ветеран журналістам одразу після інциденту.


Дмитро Міхалець тоді ж запевняв, що ніхто нікого не бив, а саме атовець увірвався до його кабінету уже зарядженим на конфлікт. Присутня при цьому комбат Ірина Зелінська чітко пояснила колишньому бійцю процедуру оскарження постанови і запропонувала написати скаргу в сектор документального забезпечення та відділ моніторингу, якщо дії патрульних були неправомірними. «Та у відповідь ми чули одне: «Я учасник АТО, а ви на мене постанову винесли!»


Потім, за словами Міхальця, Чайковський жбурнув у нього посвідченням учасника бойових дій і на прохання вийти з кабінету не реагував. Тоді він підійшов до атовця і взяв його за руку, щоб провести до дверей, але той почав опиратися, а потім сказав, що вийде сам.


Для врегулювання непорозуміння 9 вересня навіть була проведена спільна прес-конференція учасників конфлікту. Її ведучий закликав атовця і поліцейського потиснути один одному руки та вибачитись, адже ситуація, яка склалася між ними, нікому не вигідна. І. Чайковський сказав, що він незлопам’ятний і готовий до примирення, але з умовою: «Я людині завжди подам руку, якщо вона визнає свою вину». Але Д. Міхалець, будучи впевненим, що в тій ситуації вжив адекватні засоби для припинення конфлікту, визнавати себе винним відмовився: «Мені прикро, що я як керівник допустив такий конфлікт, але за собою вини я не відчуваю».


Того ж дня управління патрульної поліції через малозначність порушення скасувало постанову і звільнило І. Чайковського від відповідальності, винісши йому тільки усне попередження. А ось заяві ветерана АТО у прокуратурі дали хід. І тепер Д. Міхальцю інкримінують перевищення службових повноважень, що загрожує позбавленням волі  строком від 3 до 8 років.


Дізнавшись про оголошення підозри керівнику патрульної поліції міста, небайдужі іванофранківці у Facebook почали розміщувати дописи з хештегом «підтримуюМіхальця», явно розцінюючи цей конфлікт як боротьбу старої системи з новою. У п’ятницю підтримати поліцейського в суді прийшли активісти, журналісти і навіть нещодавно дообраний народний депутат Віктор Шевченко, який висловив готовність взяти пана Міхальця на поруки.


Зрештою суддя Івано-Франківського міського суду Роман Хоростіль виніс ухвалу застосувати до начальника патрульної поліції запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання — він повинен з’являтися до слідчого на першу вимогу, інакше йому загрожує штраф. Також суд відмовив у клопотанні щодо відсторонення Дмитра Міхальця від займаної посади. Обидві ухвали присутні в залі суду зустріли оплесками.


Під час спілкування з журналістами Д. Міхалець подякував суду за об’єктивність, а громаді — за підтримку та висловив сподівання, що «досудове розслідування проводитиметься об’єктивно».

 

Затримано колишнього керівникаДП «Укрзалізничпостач»


Таку інформацію днями повідомили в НАБУ. Колишнього очільника підприємства, яке нині є філією Укрзалізниці, підозрюють у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 191 ККУ — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.


«За версією слідства, він організовував у 2015 році закупівлю продукції за завищеними цінами та попередньою змовою з постачальником, внаслідок чого ДП «Укрзалізничпостач» було завдано збитків на суму понад 20 млн. грн.». Нині детективи готують клопотання до суду про обрання запобіжного заходу, — заявили у відомстві.


Нагадаємо, у січні 2016 року НАБУ розпочало розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння коштами цього державного підприємства під час проведення держзакупівель. У липні силовики затримали службових осіб компанії Укрзалізниця та представників комерційних структур, на користь яких відбувалася держзакупівля. За даними НАБУ, у цьому кримінальному провадженні шести особам повідомили про підозру, обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, застави, домашнього арешту.

 

Начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалецьз адвокатом у суді.

 

Івано-Франківськ.

Фото Тараса ВОЛОШИНА.