Вечірнє засідання 1 листопада


Народні обранці продовжили розгляд питань у сфері будівництва та житлово-комунального господарства.


Повторно розглянувши Закон «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо автоматичного нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам» (№ 2676) із пропозиціями Президента України, парламент підтримав пропозицію глави держави й відхилив цей закон.


Перший заступник міністра соціальної політики Ольга Крентовська наголосила, що житлова субсидія — це державна допомога, тому її призначення може бути лише на підставі заяви особи. При цьому зауваживши, що розгляд питання призначення субсидій всім пенсіонерам і особам з інвалідністю без їх заяви і збирання для цього відповідної інформації без їх згоди є порушенням Закону України «Про захист персональних даних».


Водночас урядовець запевнила, що з часу подання законопроекту суттєво удосконалено програму житлових субсидій та спрощено процедури її надання. Зокрема, за словами О. Крентовської, згідно з чинним порядком особа звертається за субсидією лише раз, а на наступний термін субсидія призначається без звернення людини. Окрім того, з травня минулого року скасовано необхідність подання будь-яких довідок, в тому числі й про доходи, інформацію про доходи осіб, які звернулися за призначенням субсидій, органи соцзахисту населення отримують від фіскальної служби та Пенсійного фонду в порядку обміну інформації. На первинному зверненні необхідно подати заяву і декларацію. Законодавчо врегульовано і різні способи подання заяв та декларацій: це може бути особисте звернення громадянина, також можна подати заяву і декларацію поштою та електронними засобами зв’язку (через сайт Мінсоцполітики).


Хоча під час обговорення депутати наголошували на потребі ще більше спростити процедуру надання субсидій, особливо для пенсіонерів та інвалідів. «Якщо немає жодних інших доходів, крім пенсій, соціальної допомоги, якщо ця людина має право на нарахування субсидій, ці субсидії мають нараховуватися автоматично за даними Пенсійного фонду і відділів соціального забезпечення», — заявив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. Олександра Кужель (фракція «Батьківщина») назвала некоректними заяви міністра соцполітики про те, що дві тисячі гривень комунальних буде сплачувати сім’я з двох чоловік за умови, що в них дохід на двох 50 тисяч гривень. «У кого в країні 50 тисяч гривень дохід на двох, щоб сплатити дві тисячі? — сказала депутат. — Тоді відверто кажіть: всі, хто задекларував у декларації, що є доходи, не отримають субсидії, а вся інша країна отримає». Володимир Литвин висловив думку, що пенсіонерам-селянам, котрим важко добиратися до райцентру, субсидія повинна нараховуватися автоматично, виходячи з баз даних у підрозділах соцзахисту. Депутати також називали неприпустимим те, що власники земельних паїв не мають право на оформлення субсидії.


За результатами повторного розгляду із пропозиціями Президента Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» №1076 народні депутати також не подолали вето і направили його на доопрацювання до профільного комітету.


Ухвалено також постанову «Про проведення парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі» (21 грудня 2016 року), у першому читанні — проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату)» № 3038).


У першому читанні прийнято і законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій» (№ 4741), яким пропонується скасувати двовідсотковий збір до Пенсійного фонду з купівлі іноземної валюти в готівковій формі та обов’язкове пред’явлення паспорта в разі обміну валюти.


«Двовідсотковий пенсійний збір з валютообмінних операцій не приносить, по суті, коштів до державного бюджету, але разом з тим, обумовлює існування нелегальних валютообмінних центрів, пунктів», — зауважив співавтор законопроекту Віктор Галасюк (Радикальна партія). Більше того, додав депутат, потім невідомо де спливають паспорти, які відксерили під час обміну валют. Людина обміняла 50 доларів, а завтра на неї оформляють кредит 100 тисяч, про що вона і гадки не матиме. Ярослав Маркевич («Самопоміч») підтримав думку, що двовідсотковий збір у разі купівлі валюти служить одним із чинників виникнення «чорного», незаконного ринку валютно-обмінних операцій. Однак оскільки через його скасування виникне дисбаланс у бюджеті, необхідно думати, де взяти кошти для його покриття. Іван Крулько («Батьківщина») закликав поставити на голосування питання про звільнення Голови НБУ Валерії Гонтаревої з посади та розслідування усіх дій Нацбанку із штучного доведення українських банків до банкрутства. До речі, пані Гонтарева, котра закликала громадян України зберігати заощадження у вітчизняних банках, як засвідчила її е-декларація, — усі свої кошти тримає у доларах готівкою.


Під час засідання із гостьової ложі за роботою парламенту спостерігали члени делегації міжпарламентської групи дружби «Бельгія—Україна» на чолі з керівником групи Жоржем Даллеманом.