Так вважає лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» МОЗ України Світлана Маціпура, з якою після настання холодів я вирішила поговорити про захворювання на грип та ГРВІ в осінньо—зимовий період. За її словами, традиційно з настанням холодів збільшується кількість гострих респіраторних захворювань як в Україні загалом, так і на Тернопіллі зокрема. Але наразі їх менше, ніж було на цю пору торік.

 

На території Тернопільщини захворюваність грипом та ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для цієї пори року, не перевищує епідпорогові значення. Слід пам’ятати про вразливі групи населення — вагітних жінок, дітей до п’яти років та літніх людей віком понад 65 років, осіб з ослабленим імунітетом, людей із хронічними хворобами дихальних шляхів, цукровим діабетом та ожирінням, в яких грип може викликати серйозні ускладнення. Досвід країн світу свідчить, що найбільш ефективним профілактичним захистом проти захворювання на грип залишається вакцинація, продовжує фахівець. Вона звертає увагу на те, що вакцину можна вводити навіть в епідемічний період, але краще це робити заздалегідь. ВООЗ щороку визначає, які саме штами вірусів грипу будуть у сезоні, відтак прогнозує вакцини на рік. За словами Світлани Маціпури, вакцинацію проти грипу дозволено робити дітям із шестимісячного віку. Будь-яке щеплення робиться здоровій людині, в якої у цей час немає захворювань, їх загострень, підвищеної температури. Тому що будь-яка вакцинація — це навантаження на імунітет. Дітям із схильністю до алергійних реакцій у деяких випадках за два-три дні до вакцинації лікарі призначають протиалергічні препарати. Після будь-якого щеплення, в тому числі проти грипу, може бути реакція організму: підвищення температури тіла, відмова від їжі, млявість. Не варто панікувати, адже вакцинація має плюс — зберігає щорічно мільйони життів і захищає людей від небезпечних хвороб.


Як проявлятиметься грип? Це — підвищення температури тіла, біль голови, ломота у м’язах, біль у попереку, крижах, суглобах, слабкість. Наступного дня можуть з’явитися нежить, кашель. Тому за перших ознак хвороби слід викликати лікаря.


«Дуже важливо почати противірусне лікування в перші години хвороби. У жодному разі не варто ходити на роботу, — вважає Світлана Вікторівна, — цим зробите гірше і собі, і колегам, яких можна заразити. Тому грип треба вилежати, інакше ускладнення будуть дуже серйозні».


Як уберегтися? Вірус грипу передається повітряно-крапельним і повітряно-пиловим шляхом, а також під час тісного контакту. Тож, якщо поруч є людина з проявами грипозної інфекції, не підходьте до неї ближче, ніж за два метри. Не торкайтеся очей, носа або рота немитими руками, візьміть за звичку користуватися одноразовими серветками. Профілактика грипу передбачає регулярне провітрювання приміщення, уникнення місць скупчення людей. Незалежно від того, чи у школах оголошено карантин, діти відвідують розважальні центри, театри, кінотеатри. Тож батькам слід подбати, щоб вони більше перебували вдома. Якщо вдома є хворий на грип, щоб не заразилися інші члени сім’ї, його ізолюють в окремій кімнаті, дають індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни. Приміщення треба провітрювати кілька разів на день, щодня робити вологе прибирання.


Крім того, для зміцнення імунітету кожного дня слід вживати свіжі фрукти (особливо цитрусові), салати із сирих овочів із часником та цибулею, перетерту смородину, калину, суниці. Треба забезпечити організм білками, адже вони є будівельним матеріалом для імунної системи. І обов’язково за перших ознак нездужання не вдаватися до самолікування, а викликати лікаря.

Тернопільська область.