А препаратів для щеплень від нього на місцях досі немає. І хоча говорити про спалах епідемії грипу поки що зарано, а от хворі на цю недугу вже є. 


Головний позаштатний інфекціоніст Хмельницького обласного департаменту охорони здоров’я, головний лікар інфекційної лікарні Оксана Піддубна розповіла, що вже спостерігається підвищення рівня захворюваності на грип та ГРВІ. У міській інфекційній, яка виконує функції і обласного закладу, дитяче та доросле респіраторні відділення заповнені. Трьом дорослим пацієнтам, хворим на пневмонію, яких доправили у стані середньої важкості, клінічно встановлено діагноз «грип», хоча лабораторного підтвердження цьому наразі немає.


Проте це не викликає у лікарів сумніві щодо хвороби. Як пояснила головний лікар, навіть у багатьох країнах з високо розвинутою медициною цей діагноз лабораторно підтверджують лише важким хворим. У більшості випадків його встановлюють клінічно, тобто за ознаками хвороби. Це мають право робити і хмельницькі інфекціоністи. Оскільки в Україні циркулюють віруси грипу, які вже виділено, то їх симптоми добре відомі медикам: це висока температура — до 40 градусів, катаральні явища і можливе запалення легенів.


За медичними прогнозами, у цьому епідемічному сезоні в Україні циркулюватимуть так званий «каліфорнійський» грип та вірус «Гонконг». Якщо з першим уже не раз доводилося стикатися минулими роками, то останній українським лікарям невідомий, тож як він себе проявить, поки що не знають.


Але всім потрібно бути обережними і докласти певних зусиль для профілактики захворювання. Адже, за словами Оксани Вікторівни, минулого сезону від грипу в країні офіційно померли чотири сотні пацієнтів.


На сторожі мають бути насамперед інфекціоністи. У разі виявлення пацієнтів, симптоми яких нагадують грип, якщо є підозра на пневмонію, хворого необхідно одразу госпіталізувати. Головне — не втратити час, щоб уникнути летальних випадків.


Найефективнішим методом профілактики грипу залишається вакцинація інактивованими вакцинами типу Інфлувак чи Ваксі-грип. Але, як визнають медики, наразі їх не знайти у вільному продажу. І навіть у лікарняних закладах вони в дефіциті.


— Чимало людей ставляться до щеплень від грипу якщо не негативно, то скептично, — зауважила Оксана Вікторівна. — Натоміть у багатьох країнах цієї проблеми немає: шануючи своє здоров’я, тамтешнє населення свідомо вакцинується.


Підтвердженням того, наскільки вона може бути ефективна, є приклад колективу Хмельницької міської інфекційної лікарні. Її лікарський склад ось уже понад десять років приймає вакцини від грипу. І результат не примушує на себе чекати — медики не хворіють або переносять цю недугу в легкій формі.


Та найбільша проблема в тому, що вакцину важко знайти. На останній селекторній нараді з Міністерством охорони здоров’я урядовці повідомили, що вакцини для профілактики грипу проходять випробування і в листопаді почнуть надходити в регіони. Але потім ще доведеться оперативно долучитися до цієї проблеми обласній раді, яка має виділити кошти на закупівлю препаратів.


Та поки що їх немає. А віруси грипу не чекають, коли запрацюють усі бюрократичні механізми. Тож головному інфекціоністу області залишається лише порадити: тільки-но з’явиться можливість — зробити щеплення, не чекаючи епідемії.

Хмельницький.