Парламентська хроніка


Ранкове засідання 4 листопада


Під час години запитань до уряду першим із трибуни Верховної Ради виступив міністр соціальної політики Андрій Рева. Він вів мову про підвищення розміру мінімальної заробітної плати, наголошуючи, що це рішення для уряду не було спонтанним. Мовляв, відповідне положення затвердили ще в операційному плані дій уряду 27 травня 2016 року.


У проекті державного бюджету на 2017 рік передбачалося, що мінімальна зарплата зросте в наступному році на 10,1 відсотка при зростанні індексу інфляції на 8,1 відсотка. Але така тенденція не вирішує системні проблеми, породжені низьким рівнем зарплати. Тому до другого читання ініційовано підняти мінімальний оклад до рівня 3200 гривень. Ця сума пов’язана із розміром прожиткового мінімуму і дає змогу забезпечити мінімальні соціальні потреби громадян у споживанні товарів і послуг. Перед тим уряд затвердив оновлений набір продуктів, непродовольчих товарів та послуг для визначення фактичного прожиткового мінімуму. Це зробили вперше за останні
16 років.

 

Для того, щоб підвищити мінімальну зарплату, друкувати гроші й сподіватися на міжнародні запозичення немає потреби, наголосив А. Рева. Також не підвищуватимуться ставки оподаткування. Ресурс для цього є в економіці, адже нині праця людей суттєво недооцінена.


Основним ресурсом для підвищення окладів в уряді бачать «ефект від легалізації», тобто виведення частини заробітних плат із тіні.


Міністр культури Євген Нищук представив з трибуни «нову філософію у формуванні культурної політики». Щоб відірватися від доби «радянщини», нам необхідно передусім реформувати систему врядування у культурній галузі, вважає він. «Ми почали з себе, як і належить, — сказав Є. Нищук. — Провели реорганізацію і отримали нові функції, раніше міністерству непритаманні, розширили рамки компетенції, активізували сферу впливів, наступним кроком буде реформування інституцій, які перебувають у цій сфері впливу». Нині міністерство працює над осучасненням культурних локальних інституцій, стверджує його очільник, називаючи цей процес «трансформацією згори донизу».


Під час запитань від народних депутатів Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернула увагу на питання територіальної цілісності країни. Вона поінформувала, що парламентарії підготували запити з приводу того, що російські актори, які виступали в анексованому Криму, нині мають можливість організовувати концерти на центральних сценах України, а також з приводу окремих осіб, які брали участь як спостерігачі в так званих праймеріз на окупованих територіях. Натомість прикордонна служба вказала, що у зв’язку із відсутністю вказаної дати народження «людей, які підозрюються в незаконному перетині кордону», або через відсутність латинської транскрипції їх прізвищ неможливо перевірити їх у базі даних. «Україна — це вже прохідний двір? — запитала Ірина Геращенко. — Ми не можемо захистити її і створити в уряді відповідну структуру, яка чітко моніторитиме, хто порушує кордон».


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зауважив, що уряд відкритий до вирішення цього питання і готовий переглянути вже існуючу базу осіб, яким заборонено в’їзд в нашу країну. Він подякував народним депутатам від іменні уряду і підкреслив важливість бюджетного процесу. Кабмін вже затвердив до другого читання проект кошторису на 2017 рік, який передбачає збереження всіх пріоритетів, про які йшлося раніше, в тому числі й будівництво доріг, збереження децентралізації, підвищення зарплати вчителям і лікарям тощо. «Ми збалансували цей бюджет і він є абсолютно реальним при трьохвідсотковому економічному зростанні й помірній інфляції», — зауважив очільник Кабміну.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що однією із найбільш важливих реформ, яку ще належить провести, він вважає запровадження дебатів із урядом. Це дасть змогу виділити максимально багато часу для діалогу і напрацювання, у його результаті, правильних рішень. Очільник парламенту також повідомив про вихід зі складу депутатської групи «Воля народу» Юрія Шаповалова. А Олександр Фельдман поповнив лави цієї політичної сили. Також глава законодавчого органу повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «За впровадження повного циклу публічної політики». Його співголовами обрано народних депутатів Юрія Мірошниченка, Руслана Сидоровича, Ігоря Попова, Юрія Солов’я, Валерія Дубіля та Леоніда Ємця. Фактично, це представники всіх фракцій, які, за словами А. Парубія, «ставлять амбітну ціль допомагати в реформі парламенту». «Упевнений, ми зможемо подолати цей шлях плечем до плеча спільними реформаторськими зусиллями», — сказав він.


До перерви Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зачитала 251 запит народного депутата. А після — парламентарії перейшли до виступів з трибуни.


Учора в сесійній залі вітали з днем народження народного депутата Олену Матузко.

 

Факт

Наша найменша зарплата суттєво програє в розмірі європейським показникам. Найнижча вона й на теренах пострадянського простору. Менше за свою працю отримують тільки громадяни Таджикистану.

 

Андрій Шинькович, Олександр Герега.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.