Стартував він 8 січня у селі Біївці Лубенського району, де 80 років тому народився видатний поет. Попри 15-градусний мороз, тут зібралися його земляки та численні гості з Полтави, Лубен, інших міст і сіл України. Урочистою ходою вони пройшли до материнської хати Василя Симоненка, поклали квіти до меморіальної дошки. На подвір’ї відбувся мітинг пам’яті поета.

Керівники області й району, односельці, представники творчої інтелігенції та громадськості говорили про особливу актуальність поетичних рядків саме сьогодні. В часи, коли Батьківщину, яку, за Симоненком, як і матір, не можна вибирати, доводиться захищати зі зброєю в руках. На рік молодша за нього біївчанка Марія Заєць згадувала Василя як дуже простого та щирого хлопця, котрий з ровесниками і по колоски на колгоспні поля ходив, і тікав з ними разом від об’їждчиків та пізнав усі «принади» голодного повоєнного дитинства. Після мітингу його учасники вклонилися пам’ятнику поета в центрі села.

Квіти від шанувальників творчості «витязя молодої української поезії» поклали також до меморіальної дошки, встановленої на фасаді Тарандинцівської загальноосвітньої школи. Щодня пішки долаючи 9-кілометровий шлях із Біївців, Василь Симоненко закінчив цю школу із золотою медаллю. У розширеному до ювілею знаменитого випускника шкільному музеї, де тепер 4 кімнати, лунали спогади, декламували вірші земляка та присвячені йому поезії. Тут також вручили відзнаки цьогорічним лауреатам районної літературно-мистецької премії імені Василя Симоненка.

Завершальним акордом ювілейного дня на його малій батьківщині став літературно-мистецький вечір під девізом «Я для тебе горів, Український народе!» в Лубнах. У переповненій залі районного Будинку культури професійні та самодіяльні артисти, школярі виконували пісні на слова поета, інсценізували його твори, презентували нові твори місцевих авторів із присвятою автору «Лебедів материнства». Було відзначено також тих земляків, які доклали найбільших зусиль для збереження пам’яті про поета ще в ті часи, коли його творчість вважалася «націоналістичною».

Наступного дня свято продовжили у Полтаві. В обласній науковій бібліотеці ім. І. Котляревського відбувся літературно-мистецький вечір «Білий лебідь у зимнім небі». А лубенські свободівці провели футбольний турнір у пам’ять про земляка. Заходи з нагоди його 80-річчя триватимуть цілий рік. Адже обласна рада оголосила 2015-й Роком українського поета Василя Симоненка на Полтавщині.

Полтава.

 

Фото автора.