Кажуть, що історія — це біографія великих людей. Час і тільки час показує, кого удостоєно такої честі. І вже сьогодні можна з упевненістю стверджувати, що перевірку ним Іван Грищенко (на знімку) витримує. Судіть самі. Ще й сьогодні в Сумській області згадують добрим словом роки керівництва колгоспом, а потім районом Івана Грищенка. Бо він стільки зробив для піднесення виробництва і соціального добробуту селян, що таке не забувається.

 


На зорі незалежності земляки обрали його депутатом Верховної Ради першого скликання. Дослідник за покликанням, він був одним з авторів закону про освіту. І саме тоді побачив, що майже ніхто не звертає уваги на таку особливість: освіта — один з видів економічної діяльності. Іван Михайлович став розробляти цілину в цьому напрямі. Так, що його теоретичні праці ставали практикою освітнього процесу.


Талант вченого, організатора і справжнього антикризового менеджера найяскравіше розкрився, коли доктора економічних наук професора Івана Грищенка на альтернативній основі обрали ректором Київського національного університету технологій та дизайну. Навчальний заклад заодно став науково-дослідним центром галузі, її стержнем. Його авторитет визнали спеціалісти не лише України, а й усього світу. Міжнародні експерти назвали Київський національний університет технологій та дизайну 88-м у ТОП-100 кращих дизайнерських університетів світу. Цей виш єдиний серед країн колишнього Радянського Союзу, кого удостоєно такої честі. Ректор — генератор ідей не лише в науці, організації навчального процесу, а й у галузі. За його ініціативою створено Київський кластер легкої промисловості. Розробки університету впроваджують на виробництві.


Академік Іван Грищенко зауважує, що ніде у світі немає поняття «легка промисловість». Скрізь послуговуються терміном «індустрія моди». Щоб так було і в нас, працює університет. Мета висока: українська індустрія моди має стати лідером у Європі.


Іван Михайлович народився в краї, який славить Україну неповторними рушниками, і хоча він вишиванням на полотні не займався, червоною ниткою в його долі став внесок у зміцнення нашої держави — він зробив значний внесок організатора, вченого, пропагандиста науки і педагога. Його життя — свідчення того, що патріотизм вимірюється не словом, а ділом. Тож не випадково всі, хто знає Івана Грищенка, кажуть про нього: «Всю земля обійти, а такого не знайти!».



Сьогодні Івану Грищенку виповнюється 60! Це унікальна людина, яка створила себе сама, аби зарядити тисячі людей енергією творчості. Ми вдячні долі, що привела його в педагогічну науку. За це йому щира подяка. Бажаю здоров’я і нових успіхів на творчому шляху!


Василь КРЕМЕНЬ, президент НАПН України.