«Голос України» не раз писав про те, що мешканці восьми сіл Мирогощанської та Молодавської сільських рад Дубенського району Рівненщини, які працювали та працюють на ДП «Мирогощанський іподром» (його свого часу з радгоспу-технікуму реформували в державне підприємство), ось уже понад чотири роки намагаються добитися правди — отримати свої паї від держави. Ідеться про роздержавлення ДП «Мирогощанський іподром», понад тисячу земельних часток загальною площею більш як три тисячі гектарів.


Олександр ДЕХТЯРЧУК, народний депутат України:


«Ось уже понад чотири роки колектив, пенсіонери, мешканці восьми сіл Мирогощанської та Молодавської сільських рад намагаються отримати свої частки-паї від держави. Це понад три тисячі гектарів землі, на які претендують 1080 пайовиків. Але люди досі такого права не мають... Схоже, що багато чиновників в Кабміні бояться «випустити чорта з табакерки» і що слідом за Мирогощанським іподромом виникне аналогічна думка отримати у власність паї ще й у 22 інших схожих підприємствах України».


Але останнім часом з’явилась надія, що справа щодо роздержавлення ДП «Мирогощанський іподром» нарешті зрушить з місця. Урядовий комітет підтримав пропозицію винести це питання на розгляд Кабінету Міністрів України. Щоправда, навіть після голосування селянам доведеться почекати, поки завершиться тривала процедура роздержавлення.


Володимир ПРИСЯЖНЕНКО, директор ДП «Мирогощанський іподром»:


«Велика надія на те, що Володимир Гройсман підпише це розпорядження. І наше підприємство буде передано до Фонду державного майна України. Але насправді це тільки початок. Технологічна процедура може зайняти рік-півтора. Спочатку має пройти процес передачі, потім Фонд держмайна має створити акціонерне товариство із власником держави в одній особі. Це відповідно оцінка, аудит і т. ін. І тільки після цього відбувається пільговий продаж 25 відсотків акцій працівникам. Наступний крок — це вже роздержавлення і розпаювання самої землі внаслідок роздержавлення підприємства».


Поки процедура триває, 108 претендентів на паї вже померли, так і не дочекавшись своєї землі. Їх нащадки, згідно з чинним законодавством, право на земельні наділи втратили.


Записала Олександра ЮРКОВА.


Рівненська область.