Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі.


Під час зустрічі сторони наголосили на необхідності активізації міжпарламентського діалогу між Україною та Македонією, а також акцентували увагу на спільній зацікавленості щодо поглиблення співробітництва між державами на політичному, економічному та гуманітарному рівнях.


Посол Македонії наголосив на тому, що зміцнення та розвиток відносин між парламентами двох країн є надзвичайно важливим завданням. На думку Столе Змейкоскі, це сприятиме зміцненню політичного діалогу та поглибленню співпраці за різними напрямками, у тому числі, в економічній та гуманітарній сферах. У цьому зв’язку сторони досягли принципової домовленості щодо необхідності створення у парламентах України та Македонії відповідних груп дружби, що сприятиме започаткуванню підтримки механізму постійно діючого діалогу на рівні законодавчих органів. Посол Македонії також висловив надію, що після проведення на початку грудня 2016 року позачергових парламентських виборів у цій країні буде відкрита нова сторінка міжпарламентської співпраці з Верховною Радою України.


Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко висловилася за подальший розвиток міжпарламентських відносин двох країн, а також відповіла на запитання щодо перспектив роботи Комітету у закордонних справах. Зокрема, на прохання Посла Македонії, Г. Гопко надала докладну інформацію про законодавчу роботу, спрямовану на успішну імплементацію внутрішніх реформ в Україні.


Окремо було висловлено прохання до македонської сторони надати підтримку делегації України під час розгляду внесеного Україною проекту Резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації із захистом прав людини в тимчасово окупованому Криму, яка запланована до розгляду на наступному тижні в Нью-Йорку.


У відповідь Посол Македонії підтвердив незмінну позицію його країни щодо питань, які стосуються незалежності та територіальної цілісності України.