Меморіальний комплекс на честь загиблих на Донбасі прикордонників урочисто відкрито на території Могилів-Подільського прикордонного загону на Вінниччині (на знімку). Семеро не повернулися в загін — Герой України В’ячеслав Семенов, Олександр Дзюбелюк, Володимир Блажко, Ігор Присяжнюк, Віктор Соколовський, Олег Глущак і Павло Дмитренко.

 

 

— Понад 16 тисяч прикордонників пройшли випробовування бойовими діями у зоні АТО, — наголосив у виступі перед присутніми голова Держприкордонслужби України генерал-полковник Віктор Назаренко. — Державними нагородами відзначено 721 прикордонника, а уродженцю вінницького краю старшому лейтенанту В’ячеславу Семенову присвоєно звання «Герой України», на жаль, посмертно. Всього під час бойових дій в АТО загинуло 67 охоронців кордону.


Прес-секретар Могилів-Подільського прикордонного загону Людмила Катеринич розповіла, що меморіальний комплекс — це триметрова стела з каменю, на якій возвеличується рівносторонній козацький хрест. Над нею майорить Державний прапор України. Зображення героїв викарбувані в граніті, поруч — пам’ятна дошка зі словами посвяти. По обидва боки встановлено синьо-жовті прикордонні знаки — символ священного і непорушного державного рубежу, за який віддали життя бійці. Меморіальний комплекс споруджували протягом шести місяців. Розташовано його на території загону, неподалік берега Дністра, звідки вирушали на завдання прикордонники.


***


Тим часом лікарі рятують двох тяжкопоранених бійців. З-поміж п’ятнадцяти поранених, доставлених 10 листопада літаком до Вінницького військово-медичного клінічного центру Міноборони, двоє перебувають у вкрай тяжкому стані.


— В одного з пацієнтів перелом таза і кісток, — зазначив у розмові з кореспондентом «Голосу України» головний хірург центру Ігор Марцинковський. — Другий з тяжкою формою панкреатиту. Його стан найтяжчий.


— Протягом трьох останніх тижнів це вже четвертий борт із пораненими, доставленими до нашого медичного закладу, — уточнив начальник Вінницького клінічного військово-медичного центру Сергій Петрук. — Це вперше за три останні місяці доправлено таку значну кількість поранених.

Вінницька область.


Фото надано прес-секретарем загону Людмилою Катеринич.