У Хмельницькому поблизу міського сміттєзвалища запрацювала лінія для сортування, збирання та оброблення вторинної сировини. Її збудувала приватна фірма, використовуючи чеський проект.

Щороку тут сортуватимуть 120 тисяч тонн сміття. Символічно лінію для сортування відкрили у Всесвітній день переробки вторинних відходів. Тепер із загальної маси сміття на ній зможуть відділяти папір, деревину, металобрухт. Повністю вилучатимуться всі види пластмас: ПЕТ-пляшки, вироби з поліетилену, поліпропілену, полістиролу, полівінілхлориду, полікарбонату. Окремо відбиратимуть і склобій. Уся ця вторинна сировина відвантажуватиметься на переробні підприємства.

 


— Нині сортувальні потужності підприємства становлять тисячу кубометрів відходів на добу, — розповів власник лінії приватний підприємець Олександр Слюсар. — Але невдовзі плануємо розширювати потужності, поставити додаткову лінію для того, щоб переробляти всі побутові відходи міста.


Поки що на сортуванні працює семеро робітників. Та коли робота піде на повну потужність у дві зміни, кількість робочих місць зросте до тридцяти.


Хоча сортування не розв’язує проблему переповненого міського сміттєзвалища, проте допоможе значно зменшити навантаження на полігон твердих побутових відходів. Адже майже третина відібраної вторинної сировини відправлятиметься на переробку.


Усі відходи на проммайданчик доставляються сміттєвозами хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс». Уже звідти за допомогою навантажувача подаються в приймальний бункер сортувальної лінії. А потім до роботи стають сортувальники. При цьому органічні залишки із транспортера знову навантажуються у самоскиди, які вивозять їх на полігон відходів. А відсортована та перероблена сировина пресується в тюки по 300—500 кілограмів.


Лінія має стати початком розв’язання давньої екологічної проблеми обласного центру. За словами заступника міського голови Володимира Гончарука, змінювати роботу міського полігона твердих побутових відходів потрібно було вже давно, адже він практично вичерпав свій виробничий ресурс: «У міськраді створено комісію, яка займається розв’язанням проблеми утилізації. Її представники вже побували у багатьох містах України та у Польщі і Чехії, де ознайомилися з утилізацією звалищного газу, відвідали сміттєспалювальні заводи, вивчали кращий досвід. Після цього було розроблено масштабний план робіт, а сортувальна лінія — це один з перших кроків, який необхідно зробити, щоб кардинально змінити ситуацію».


Найближчим часом міська влада хоче закупити вантажні ваги, укласти угоди на співпрацю з Науково-дослідним та конструкторсько-технологічним інститутом міського господарства, де визначать морфологічний склад відходів за 35 показниками. Сподіваються і на реалізацію проекту з утилізації звалищного газу. Все це має допомогти обласному центру «розгребти» гори сміття, що десятиліттями виростали на його околиці.

Хмельницький.
Фото надане прес-службою Хмельницької міської ради.