Сьогодні встановлено головний купол над храмом святої великомучениці Катерини в Луцьку, що споруджується в одному з найбільших мікрорайонів обласного центру, поблизу міської клінічної лікарні.

 

На знімку:

 

монтаж купола на храмі-новобудові

 

Робота виконана складна, адже потрібно було підняти величезну конструкцію з дерева і металу на висоту п'ятиповерхового будинку, надійно закріпити її. Подія відбулася напередодні храмового свята, яке православні відзначають 7 грудня. Цього дня передбачається освячення митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом накупольних хрестів, окрім головного їх тут буде ще чотири. Допоки храм не діє, богослужіння відбувається в тимчасовому, змонтованому із розбірних конструкцій поруч. Висота новозбудованого храму разом з хрестом тоді сягне 24 метрів. Він стане однією з найвищих дерев'яних споруд в області.

 

Підняття куполів і встановлення хрестів завжди знакова подія в історії храмів і часто пов'язані з незвичними природними явищами. Так, у 2000 році під час підняття і монтажу головного хреста над Успенським собором Києво-Печерської лаври раптово припинився шквалистий вітер (при ньому монтажні роботи на висоті забороняються), що надзвичайно здивувало присутнього на події тодішнього Президента України Леоніда Кучму. В місті Берестечко під час підняття хреста на оновленому Свято-Троїцькому соборі в 2004 році раптово кудись зникли низькі дощові хмари і засяяло сонце. Що тоді дуже порадувало автора цих рядків, оскільки покращилися умови для фотозйомок.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України