Наприкінці минулого тижня за інформаційної підтримки «Голосу України» у Варшаві відбувся І конгрес Польської ліги українських студентів (ПЛУС). Ініціаторами та організаторами Конгресу виступили Асоціація українського бізнесу в Польщі (АУБвП), Міжнародний юридичний центр EUCON та Міжнародна рекрутингова група GLOBAL JOB GATE.


За короткий термін (три тижні) на участь у Конгресі погодилися і прибули 178 студентів з вишів різних міст Польщі: Любліна, Жешува, Катовіце, Перемишля, Кракова, Гданська, Лодзі, Вроцлава, Варшави. Конгрес проходив у актовому залі Університету Леона Козьмінського, який є одним із 67 найкращих світових бізнес-вишів (нині тут навчаються понад 700 наших співвітчизників). Учасники заслухали і активно обговорили концепцію ПЛУС, ідею студентської школи стартапів та студентської біржі праці. Перед ними виступили українські інвестори в Польщі, які розповіли про те, кого з українських студентів вони бачать у себе на роботі. З інтересом слухала молодь життєву історію голови ради АУБвП Іренеуша Дерека — поляка, який 26 років тому приїхав в Україну на навчання, закінчив вуз, залишився в нашій країні, одружився з українкою і активно веде свій бізнес. Він поділився своїм досвідом як адаптуватись у чужій країні. Проте провідною думкою, що звучала в його спілкуванні зі студентами, було те, що їх чекають в Україні, повернувшись куди з дипломом польського вишу, знаючи польську мову, вони будуть поза конкуренцією і зможуть знайти своє місце на підприємствах польських інвесторів.


Про те, як виникла ідея створення ПЛУС, з кореспондентом «Голосу України» поділився її ініціатор — президент Асоціації українського бізнесу в Польщі Ярослав Романчук:


— Спочатку в нас виникла ідея створити Асоціацію українського бізнесу в Польщі, яка ставить перед собою завдання, зокрема, захисту прав та інтересів українських інвесторів у Польщі. За різними даними, в Польщі перебуває на навчанні від 30 до 50 тисяч наших студентів, яким з травня 2015 року польський уряд надав змогу працювати без спеціального дозволу на роботу, виключно на підставі студентської 
візи (для денної форми навчання). Наші вітчизняні інвестори, котрі створили в Польщі свої компанії, досить часто шукають працівників-українців зі знанням мови, адаптованих в польському суспільстві.
— Чи не було побоювання, що студенти сприйматимуть це так, що «дядьки в галстуках» вчать їх жити?


— Нашим завданням було їх розговорити, щоб вони повірили в себе. Думаю, що нам це вдалося, судячи зі жвавого обговорення не лише концепції ПЛУС, а й студентської школи стартапів та студентської біржі праці. АУБвП не має наміру організовувати студентам ПЛУС. Асоціація лишень дає їм комунікаційну платформу, де б вони могли спілкуватися, обмінюватися досвідом та інформацією, щоб їм не треба було створювати якихось спеціальних організацій. Ми готові допомагати досвідом, матеріально підтримати організаційні процеси, а далі студенти мають працювати самі.


Нині триває відбірний конкурс до ради ПЛУС. У містах великого зосередження українських студентів будуть представництва ПЛУС, а у вишах, де є наші студенти, — «посли ПЛУС». До травня 2017 року мають бути створені керівні органи ПЛУС, після чого буде проведено ІІ конгрес ПУЛС.

Варшава.

 

Ярослав Романчук, Іренеуш Дерек, заступник директора Колегії управління і фінансів Університету Козьмінського з питань англомовного навчання Світлана Гудкова, директор з питань маркетингу Університету Козьмінського Дарія Ковальска (зліва направо).


Фото автора.