Реформа системи охорони здоров’я. Проблеми закупівлі ліків. Протести медиків під стінами парламенту. Про все це кореспондент «Голосу України» говорив із народним депутатом від Опозиційного блоку, членом Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ігорем Шурмою (на знімку).

 

 

— Ігорю Михайловичу, тема реформи системи охорони здоров’я, мабуть, найважливіша для кожного українця. Адже від того, як змінюватиметься вітчизняна медицина, залежить життя і здоров’я наших громадян. На Вашу думку, з чого потрібно починати?


— Я глибоко переконаний, сьогодні медична галузь потребує структурних реформ, однак Кабінет Міністрів досі не затвердив концепції розвитку національної системи охорони здоров’я. До того часу, поки не буде розписано цієї концепції, реформа медицини неможлива.


— Верховна Рада ухвалила проект держбюджету-2017 у першому читанні. Ви не голосували за нього. Не побачили реальних можливостей для реформування медичної галузі?


— Проект держбюджету на 2017 рік — це катастрофа для медичної галузі. Таке враження, що влада свідомо ставить найважливішу для всієї країни галузь на межу виживання. Урядовці продовжують розповідати про рекордне фінансування медицини. Але при цьому, чомусь, забувають вказати, що це підвищення не покриває навіть рівня інфляції і порівнюється з роками, коли курс долара був утричі нижчим. А насправді, вперше за 15 років частина витрат на охорону здоров’я в структурі ВВП відповідно до проекту бюджету становитиме всього 3%. У країнах Європи і світу цей показник — від 6 до 14%. За такого рівня фінансування лише кожен п’ятий українець зможе отримати необхідне лікування.


— Нещодавно під стінами Верховної Ради мітингували медики зі Львівського перинатального центру. Мабуть, Вам, як львів’янину, відомі причини, що змусили цих людей вдатися до протестів?


— Після розвалу Радянського Союзу Львів став першим містом, де були запроваджені перинатальні технології. На превеликий жаль, сьогодні проект «Нове життя. Нова якість охорони материнства і дитинства» не має логічного продовження. Понад 500 людей втратили роботу тільки через те, що у перинатальному центрі не завершено ремонт. Потерпають сотні вагітних жінок, є проблеми зі здоров’ям новонароджених дітей. Медичний заклад закрили на реконструкцію ще в 2013 році, планувалося, що будівельні роботи триватимуть кілька місяців, однак станом на сьогодні, лікарня так і залишилась у руїнах.


Через це збільшилося навантаження на інші заклади охорони здоров’я. Виник брак місць у пологових будинках області, адже в центрі щороку надавали допомогу вісьмом тисячам пацієнтів та приймали чотири тисячі пологів.


Завершення реконструкції чекає вся область. Щороку породіль, які їдуть народжувати до Львова, більшає, а умови в інших пологових будинках не стають кращими. У багатьох надія — саме на обласний клінічній перинатальний центр.


Враховуючи, що цей перинатальний центр знаходиться на рідній Львівщині, для мене це справа честі сприяти якнайшвидшому завершенню цієї трирічної тяганини с реконструкцією.


Я наголошую, реконструкція медичного закладу для обласного бюджету — це непосильний тягар. Тому зараз стоїть питання про виділення коштів з бюджету держави. І я щиро сподіваюсь, що уряд у 2017 році таки передбачить кошти для завершення реконструкції Львівського перинатального центру.


— Щоп’ятниці в парламенті, під час години запитання до уряду, Ви порушуєте тему закупівлі ліків. Чи отримуєте Ви відповіді на свої запитання?


— Справді, ситуація із закупкою ліків у 2016 році — катастрофічна. За цей рік Міністерство охорони здоров’я не закупило жодних ліків. Фактично люди виживали за власний кошт. На початок листопада завезено лише 92% ліків, які мали бути закуплені ще в 2015 році! А стосовно ліків, які повинні бути закуплені в 2016 році, не проведено навіть тендерів. Але, на жаль, це нікого не цікавить.


— На тлі підвищення вартості комунальних тарифів питання цін на ліки відійшло на другий план. Чи означає це, що ситуація на фармацевтичному ринку стабілізувалася?


— Нічого подібного! Тільки минулого року на тлі високої інфляції медикаменти подорожчали практично вдвічі, а за два останні роки ціна однієї «середньої» упаковки зросла майже на 80%. Через інфляцію і заморожені соцвиплати громадяни України почали платити за ліки більше, а купувати їх менше. Ми наполягаємо на оперативному розгляді питання підвищення доступності ліків для наших громадян — «економія» на здоров’ї людей неприпустима! 


— Як реагують на ваші заклики у Міністерстві охорони здоров’я? Чи є комунікація між представниками фракції Опозиційного блоку і профільним міністром?


— Послухайте, яка може бути комунікація, якщо у Кабміну немає навіть стратегії розвитку медицини. Немає навіть міністра охорони здоров’я. Є виконувач обов’язків — людина, якій надали українське громадянство. І ще велике питання — чи відповідає претендент кваліфікаційним вимогам для посади міністра, чи була проведена щодо цієї людини процедура нострифікації диплома. Хто взагалі бачив оригінал диплома про освіту? Я вже тривалий час намагаюся достукатися до Прем’єр-міністра: будь ласка, призначайте міністра охорони здоров’я або візьміть на себе відповідальність за стан справ у медицині. Якщо, не дай Боже, станеться біда, хто нестиме відповідальність?


— Яким Ви бачите вихід із такої ситуації?


— Давайте говорити фактами. За два роки після проголошення курсу на реформи, Україна опинилася в гіршому становищі, аніж була в 2014 році. Влада повинна набратися мужності і визнати, що іноземні «реформатори-гастролери» на чолі Міністерства охорони здоров’я виявилися неефективними. Опозиційний блок наполягає — міністерством повинні керувати професіонали, люди, які досконало знають галузь. Разом зі своєю колегою по фракції Тетяною Бахтеєвою ми неодноразово порушували це питання. Ми підготували велику кількість ініціатив і пропозицій щодо реімбурсації лікарських препаратів, боротьби з корупцією в держзакупівлях. Ми ініціювали ухвалення гарантованого державою безплатного пакета медпослуг для населення та відшкодування вартості препаратів для інсулінозалежних пацієнтів і хворих на серцево-судинні захворювання. Ми вимагаємо нарешті вирішити питання підвищення зарплат лікарям щонайменше на 50%, адже рівень доходів медиків залишається низьким, і це не стимулює молоді кадри. Ми маємо чимало ініціатив, які владою просто ігноруються. Справді, реформа охорони здоров’я — питання не одного дня. Але очевидно, що вона рухається неправильним шляхом, і наше завдання це змінити якнайшвидше.