В інформпросторі гуляє сенсація. Мовляв, «прокуратура Запорізької АЕС відкрила кримінальне провадження за фактом створення злочинної організації з метою державної зради і підготовки диверсій на Запорізькій АЕС».


«Підставою для відкриття кримінального провадження стали зібрані співробітниками УСБУ в Запорізькій області дані, які свідчать, що з 2014 року на Запорізькій АЕС діє злочинна група, члени якої підтримують відносини з громадянами РФ, від яких отримують рекомендації щодо методів завдання шкоди економічній безпеці України, зокрема щодо виведення коштів за кордон і створення умов для зупинення ЗАЕС», — повідомило джерело (у правоохоронних органах. — Авт.). У прес-центрі СБУ в Запорізькій області офіційну інформацію з цього приводу не надають, посилаючись на таємницю слідства.


У місцевих джерелах можна знайти повідомлення, що скарга «від українських патріотів на станції» надійшла до однієї із комісій при Запорізькій ОДА ще в травні і, мовляв, їй ще тоді дали хід. Інші джерела навіть називають ім’я посадовця ЗАЕС, який, на щастя, не має відношення ні до виробничого процесу, ні до фінансів станції.


До речі, про фінанси. Запорізька АЕС — це відокремлений підрозділ НАЕК «Енергоатом». Без статусу юридичної особи (тобто щось на кшталт колгоспної бригади з понад 11 тисячами офіційних співробітників). Починаючи з березня 2016 року НАЕК «Енергоатом» пережила дивні події, пов’язані із заблокуванням виконавчою службою всіх рахунків компанії. Нагадаємо, що без грошей залишили операторів усіх чотирьох діючих українських АЕС.

«Дзеркало тижня» у статті від 13 квітня тоді розставило крапки над «і»: «Усі рахунки «Енергоатому» заарештовані за позовом фірми, наближеної до Царьова та Клюєва».


Лише в кінці червня чи навіть у липні рахунки було розблоковано. Як у таких умовах могли працювати, готуватися до зими та модернізуватися Запорізька, Южно-Українська, Рівненська та Хмельницька АЕС, можна лише здогадуватися. Нагадаємо, що йдеться про майже половину виробництва всієї електроенергії в Україні. До того ж на ядерних установках, які потребують найвищого рівня безпечної експлуатації. Утім, після всіх подій щось не чутно було, що якихось «диверсантів» тоді хоча б насварили.


І ось кінець листопада. Запорізька АЕС, яка виробляє 24 відсотки всієї української електроенергії, знову потрапляє у схожу ситуацію. Влітку був звільнений, а восени помер попередній багаторічний директор ЗАЕС. Тепер прийшов новий. Попереду, окрім імовірних кадрових перестановок і необхідного «притирання» керівного складу, надважкий сезон холодів. Не виключено, що станції доведеться місяць, а то й довше працювати всіма шістьма енергоблоками. Це можна вважати подвигом, за який колектив АЕС зазвичай хіба що сварять.


А ще події на станції нерідко використовують як привід для оборудок. Нагадаємо, що саме кількаденні технічні несправності на трансформаторі енергоблока № 3 в кінці листопада 2014-го було названо приводом для віялових вимкнень електроенергії у багатьох областях України. Згаданий блок давно повторно ввели в експлуатацію після ремонту, а віялові вимкнення лише посилювалися.


І ось знову на носі морози-заметілі, і знову ЗАЕС стає центром шпигунських пристрастей.


І ще. Донині робота Запорізької АЕС забезпечується російським паливом, і це не питання до її персоналу, а, напевне, до когось іншого.

Запорізька область.