Від слів про створення Національного природного парку «Кам’янська Січ» на Херсонщині зрештою перейшли до конкретних справ. Обласна влада взялася за визначення та узгодження із Держгеокадастром меж природного резервату, площа якого становитиме майже вісім тисяч гектарів. Десята частина території буде закритою для мисливства та господарської діяльності, щоб у тутешніх балках безперешкодно розмножувалися тварини та птахи, якими три століття тому, за часів Кам’янської Січі, просто кишіли степи.

 

Та якщо НПП «Кам’янська Січ» у Бериславському районі краю ще належить «легалізувати», то відомий ще з початку минулого сторіччя бальнеологічний курорт «Озеро Соляне» біля міста Гола Пристань уже отримав охоронний статус. Об’єкт площею 120 гектарів визнали гідрологічним заказником державного значення — у ньому корисних для здоров’я людини сполук та мінералів не менше, ніж у знаменитому Мертвому морі на території Ізраїлю.


Проте спочивати на лаврах охоронцям природи не доведеться, адже заповідні землі на Херсонщині становлять лише дев’ять відсотків від загальних площ, а це дуже мало.

Херсонська область.