Тиждень тому в 68-тисячній Смілі відключили від газопостачання 9 котелень. Холоднеча впала на квартири жителів, як сніг на голову. Особливо потерпали від крижаних батарей родини з маленькими дітьми та старі люди. Вони обривали телефони міськвиконкому, вимагаючи пояснень та негайних дій. Люди обурювались. Вони справно платять за платіжками, а їх позбавляють тепла (на знімку).

 

Утім, як на біду, "бити у дзвони" жителям Сміли не було до кого. Ще з весни місто залишилося без міського голови. Через бізнесові розбірки депутати міськради проголосували за недовіру Олексію Цибку. Розпочалася судова тяганина, в якій відсторонений міський голова то перемагав, то знову програвав. Натомість містом почав керувати секретар міськради Віктор Федоренко. Коли 9 котелень Сміли залишилися без газопостачання, в. о. міського голови спокійнісінько відпочивав у теплих краях у відпустці...

 

Ось чому сміляни, залишившись без "батьків" міста, не мали навіть кому поскаржитися. Тоді хтось надумав зателефонувати... Міхеілу Саакашвілі. Емоційний лідер опозиційної сили відразу пообіцяв приїхати. Тоді заворушилися обласні чиновники. Спішно відкликали з морського побережжя засмаглого секретаря міськради і почали з'ясовувати, за які такі гріхи сміляни потерпають від холоднечі...

 

З'ясувалося, що приватна теплопостачальна компанія ТОВ "Сміла Енергоінвест", котра шість років тому посунула з ринку місцеве комунальне підприємство, заборгувала НАК "Нафтогаз" не багато і не мало -- близько 80 мільйонів гривень! Причому борг цей не з'явився зненацька. Він, немов снігова баба, виростав роками. Його бачили керівники міста, області. Бачили, та нічого не робили. Може, сподівалися, що "війна все спише"?

 

...Замість голосно "проанонсованого" Міхеіла Саакашвілі до Сміли приїхав голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. Аби на місці з'ясувати, що робиться з теплопостачальною компанією. Чиновники міськвиконкому бадьоро доповіли, що уже спровадили на поклони до "Нафтогазу" своїх гінців й мають навіть обнадійливу "інфу". А саме -- столичні розпорядники блакитного палива уже змилостивилися. Не над смілянськими горе- "енергоінвесторами", а над багатостраждальними і ні в чому не винними жителями міста. До котелень Сміли знову почав надходити очікуваний природний газ.

 

-- Підприємство "Сміла Енергоінвест", -- прокоментував події голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, -- зобов'язувалося надавати якісні послуги своїм споживачам. Натомість у листопаді жителям міста чотири рази перекривали теплопостачання. Це при тому, що проплата населення за використані ресурси становить 132 відсотки. Сьогодні обласна влада вимушена виконувати роботу органу місцевого самоврядування. Ми не тільки шукаємо шляхи погашення боргу. Ми повинні розібратися з тим, як він накопичувався. Хто винен і хто за це відповідатиме.

 

Керівник області повідомив також, що він звернувся до правоохоронних органів з проханням перевірити діяльність ТОВ "Сміла Енергоінвест". Відповідні служби вже розпочали роботу у цьому напрямі. Прикро лиш, що, як у нас буває, спохопилися не тоді, коли хмари згущувалися, а коли грім добряче грянув. Сьогодні у квартири смілян надійшло тепло. Але чи надовго? На це ніхто не може дати ствердної відповіді.

 

Лідія ЛЕБЕДЕНКО-ТИТАРЕНКО.

Фото з архіву автора.

 

Черкаська область.

 

Голос України