Якось навесні до нашого колгоспного села заскочила бригада шустрих хлопців і взялася будувати корівник. Справа в них ішла доволі швидко й до осені корівник був готовий. На вигляд він був цілком нормальний.

Будівельники отримали в колгоспній касі кругленьку суму і зникли. Але не встиг за ними осісти дорожній пил, як новий будинок для корівок почав розвалюватися. Як з’ясувалося, у нього й фундамент було закладено абияк, і стіни складено тяп-ляп, і покрівля трималася на чесному слові... Голова колгоспу журився:


— Навіщо я зв’язався із шабашниками?!


Треба сказати, що шабашники будують не тільки корівники, іноді беруться створювати держави. Приклад того — Донбас. Мешкали тут люди і горя не знали, але з’явилися із суміжної держави хлопці в камуфляжі з автоматами й заявили: «Вас тут хохли гноблять, а ми захистимо й таку країну побудуємо, що вся Європа заздритиме!».


Нахабно зайняли всі установи влади й оголосили народну республіку. Призначили «народну раду», створили міністерства, посадили в містах і селищах своїх мерів. А рулить усім глава республіки, як писав Мандельштам, «дарит за указом указ — кому в пах, кому в лоб, кому в бровь, кому в глаз». Правлять скрізь люди із кругозором та освітою петеушників, що ні вуха, ні рила не розуміють у державних справах.


Зовні все ніби схоже на справжню країну, але якщо подивитися уважно, то новоявлена «ДНР» дуже нагадує той побудований шабашниками корівник. Вона давно б завалилася, якби її не підпирала Росія зброєю і грошима. Відомо, фундаментом будь-якої держави є економіка, промисловість, а її в «ДНР», по суті, немає: заводи й фабрики розгромлено, більшість шахт затоплено, залізниця й аеропорт не працюють... А скільки зруйновано житла й соціальної інфраструктури, навіть точно невідомо.


За словами заступника міністра тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Г. Туки, на відновлення Донбасу буде потрібно щонайменше 20 мільярдів доларів. А де їх узяти? Ватажки «ДНР» сподіваються на закордонні інвестиції. Але це казка для нетямущих діток. Який, вибачите, дурень вкладатиме свої капітали у скроєну за принципом тяп-ляп країну? Сьогодні вона є, а завтра здується і вкладене пропаде. Ватажки запевняють, що незабаром «ДНР» отримає світове визнання, ось уже дві держави, Абхазія й Південна Осетія, відкрили в Донецьку свої представництва, якщо ще приєднаються такі потужні «держави», як Придністров’я і Карабах, тоді, мовляв, нам сам чорт не брат!

 


Щоб надати населенню впевненості в чудовому майбутньому, в «ДНР» почали видавати власні паспорти. Ці документи на вигляд як справжні, але за межами «ДНР» вони просто папірці, за ними навіть квиток на поїзд не купиш. Така само ціна дипломів вузів, коледжів і решти юридичних документів: контрактів, заповітів, договорів оренди, купівлі-продажу тощо. Але, здається, населення поступово, важко, та все-таки починає розуміти, що «республіка» зліплена абияк, сікось-накось, і довго не простоїть. Утім, по-іншому й бути не може, тому що шабашники нічого хорошого ніде не побудували.

Донецьк.


Мал. автора.