Нині чи не найбільше вітань серед своїх колег — сільських голів — прийматиме керівник Заборольської громади, що в Луцькому районі, Валерій Боярський. І все тому, що його піввіковий ювілей збігся з Днем місцевого самоврядування. На цій почесній посаді він перше скликання і навряд чи йому пощастить повторити подвиг свого попередника Миколи Горчинського, який успішно пропрацював сільським головою понад 30 років. Але шанси принести своїм землякам користь і повернути їм віру в щасливе майбутнє у нього є. Щодо першого, то Боярський намагається робити добро людям кожен день.


Свідчення цьому — наша зустріч із Валерієм Федоровичем у селі Антонівка. Сюди сільський голова приїхав, щоб домовитися з керівниками Луцького міжрайонного управління водного господарства про завершення робіт на відновленому меліоративному каналі. Завдяки його наполегливості вдалося залучити кошти з районного бюджету, та і з місцевої казни вклали чимало у цю потрібну справу. Гроші витрачено великі, але тепер вода не підтоплюватиме селянські господарства Антонівки, а збігатиме чотирикілометровим каналом у Заборольські ставки.


Як у всіх керівників сільських громад, у Валерія Боярського найбільше голова болить за дороги, освітлення вулиць, роботу двох дитячих садочків і, особливо, школи. Забороль — село приміське, межує з Луцьком, тож його населення стрімко зростає. І колись простора Заборольська школа вже ледь вміщає тутешню дітвору. Не дивно, що добудова шкільних приміщень у сільського голови на першому місці. Сподівається, що вже наступного року пощастить розпочати ці роботи.


Певні надії, як і багато його колег, Валерій Федорович покладає на створення об’єднаної територіальної громади. Вже є згода, що до неї увійдуть населені пункти Заборольської, Боголюбської, Одерадівської і Шепельської сільських рад. Загалом 14 сіл із населенням майже вісім тисяч осіб. Центром має стати Забороль. І на це є серйозні аргументи. Забороль — найбільше село і розташоване найзручніше. До того ж бюджет села найпотужніший. Надходження до місцевої казни становлять майже чотири мільйони гривень. На території Заборольської сільської ради розташовані такі потужні підприємства, як сільськогосподарський виробничий кооператив «Урожай», знані на всю область виробники копченостей і ковбас фірми «Забіяка» і «Всеволодівські ковбаси», Луцька пересувна механізована шляхова колона, понад десять підприємств торгівлі. Є тут і добре обладнана амбулаторія.


У Валерія Федоровича ще є одна обставина вважати сьогоднішній день незвичайним. Адже він ще й ровесник Луцького району, який відновили саме 7 грудня 1966 року. Взагалі з цим днем у нього багато приємних спогадів.


— Рівно 25 років тому був в одній німецькій сім’ї. Господар-бауер, чоловік років 60—65, питає: «А скільки тобі років?». «25»,— відповідаю. А потім, через коротку паузу, додаю: «Сьогодні». Як сьогодні?! Побіг до господині. Вони швидко організували святковий обід, маленький тортик поставили: «Валерію, дивись, зараз тільки полудень, а ми тебе відпускаємо раніше на три години, але за цей час гроші заплатимо і ще презент дамо». Ось такі бували у мене дні народження, — усміхається сільський голова.


Тож вітаємо вас, шановний Валерію Федоровичу, з 50-річчям! Хай щастить вам на нелегких життєвих шляхах, хай рідні і друзі допомагають долати всі перешкоди. Сто років у доброму здоров’ї прожити вам, шановний ювіляре.



Волинська область.

 


На знімку: сільський голова села Забороль Валерій Боярський — людина ділова і обов’язкова.


Фото автора.